«Noen betaler for å få meg drept»

- To ganger har de forsøkt å drepe meg, og jeg venter på at de skal prøve igjen, sier Jan Kvalen (49), torpedoenes «gudfar» i Oslos underverden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Noen betaler for å få meg drept, sier han. I 25 år har Jan Kvalen struttet av selvtillit. Han levde av sitt rykte. Frykten har vært hans fremste våpen. Noen måneder før han fyller 50 år, er Kvalens liv blitt snudd på hodet.

Nå skjuler han seg bak mørke rullegardiner, bærer skuddsikker vest og har installert et avansert overvåkingssystem. På høyre arm bærer han en voldsalarm, som direkte varsler politiet dersom noe skulle skje.

- En prostituert fortalte meg for seks måneder siden at det var satt en kontrakt (noen som vil betale for å få en person drept, red.anm.) på meg. Jeg vet ikke med sikkerhet hvem som står bak. Men jeg tror to av de verste kriminelle - en nordmann og en pakistaner - har rottet seg sammen, sier Kvalen.

«Gudfaren»

Historien om Jan Kvalen er noe annerledes enn berettelsen om en vanlig middelaldrende nordmann. I 1979 ble han ansatt som vaktmann på Tveita-senteret i Oslo - et kjøpesenter som ble terrorisert av småkjeltringer, unge voldsmenn og narkomane.

I løpet av noen uker hadde frykten spredd seg. Mens politiet lukket øynene, banket muskelberget opp dem som opponerte og ikke fulgte Kvalens lov.

- Jeg fulgte Fantomets lov: hard mot de harde og snill mot de snille.

Nå vil ikke alle være helt enige i at det «bare» var de som fortjente det som ble svinebanket, men det er Kvalens oppfatning. I drabantbymiljøet på Oslos østkant høstet Jan Kvalen beundring. Unge gutter i drift oppdaget at det lønte seg å ha store muskler, og at respekten økte proporsjonalt med antall veltrimmede kiloer.

- Ordet «gudfar» vet jeg ikke helt om jeg liker. For mange av gutta ble jeg vel heller sett på som en slags pappa. Jeg satte grenser, og lærte dem at folk må behandles forskjellig.

Ungdom som var på kant med både autoriteter og loven tidlig på åttitallet - i drabantbyene på Oslos østkant - ble en del av miljøet rundt Kvalen. Et kriminelt miljø som seinere har blitt kjent som den beryktede Tveita-gjengen.

- Aldri angret

Selv deler Jan Kvalen sitt liv som muskelmann i to epoker.

- Åttitallet var beskyttelsestida. Jeg solgte beskyttelse til dem som trengte det. Det siste tiåret har vært helt cowboy. Uansett så står jeg for det jeg har gjort. Jeg angrer ikke.

Når Jan Kvalen beskriver nittiåra som cowboytida, skildrer han et miljø som er fjernt for folk flest. På mange måter mistet Oslo og Norge sin kriminelle dyd. Kriminelle bander vokste fram, unge pakistanere dannet A- og B-gjengene, vietnamesere fant hverandre i kriminalitet. Jugoslavene og kineserne koblet grep, og både Hells Angels og Bandidos fikk fotfeste. Det oser forakt av Jan Kvalen når han beskriver noen av miljøene, andre har han derimot respekt for, og respekt er viktig i det kriminelle miljøet.

- Egentlig har jeg alltid hatt et veldig godt forhold til de forskjellige miljøene. Noen av gutta har jeg lært opp. Første bud er: La deg aldri tråkke på.

Kvalen blir stiv i blikket og reiser seg opp fra stolen, iltert ser han seg rundt, før det kommer:

- Jeg vil heller ha en kule i huet enn å bli ydmyket.

Ryktene og mytene om Jan Kvalen har vært mange. Og rykteflommen har ikke bare kommet av seg selv:

- Jeg har nok tatt folk hardere enn andre ville ha gjort. De som har fortjent det, har fått bank så det holder. Kontant avviser Kvalen at han er redd, selv om han er dømt til døden. Likevel vedgår han at det er ubehagelig å leve i visshet om at en ukjent person skal ha fått penger for å drepe ham.

- Det spiller ingen rolle hva folk sier. Jeg har vært Norges tøffeste mann, og de må gjerne si at jeg er gårsdagens mann. Hva så? Ære og respekt er to begreper som er viktige i muskelmiljøet. Uten ære, ingen respekt.

- Har du ikke respekt, har du heller ingen ære. Jeg har alltid kunnet se meg selv i speilet uten å måtte senke blikket. Det er det ikke alle som kan. Det er to ting jeg ikke liker: rasisme og underkastelse, sier Jan Kvalen hånlig.

- Ja, jeg har drept

Historiene om Jan Kvalen er mange, og på ryktebørsen er det ikke få han skal ha slått helseløse, og også drept. - Helt ærlig, så har jeg ikke lyst til å snakke noe særlig om det. Men ja, jeg har drept. Det har vært i selvforsvar.

- I Norge?

- Som sagt: Dette ønsker jeg ikke å snakke om, men det har vært i utlandet, sier Jan Kvalen. Åpent forteller han om tilbud fra respektable samfunnsborgere som har kommet og spurt om ikke Kvalen kan ta livet av en brysom person.

- Flere ganger er jeg blitt spurt om å ta livet av folk. Ofte har jeg løst det ved å mekle. Når det har vært bråk, har det holdt at jeg har markert meg.

I fjor ble torpedoenes «gudfar» portrettert av TV2. Et program som vakte oppsikt og førte til et uhemmet raseri blant Oslos muskelgutter.

- Jeg var dopa, og var ikke meg selv. Jeg vet at flere som står meg nær har vurdert å ta ham som laget programmet, de mener jeg ble lurt. Kvalen vedgår at han har brukt dop. I perioder brukte han steroider og noe narkotika. Men han understreker:

- Dette er viktig: Jeg bruker ikke rohypnol og er heller ikke narkoman. Jeg var 41 år første gang jeg brukte anabole steroider. Personlig synes jeg det er noe ordentlig tull, sier Kvalen.

I enkelte kriminelle miljøer er Jan Kvalen synonymt med begrepet «gudfaren». I andre deler av Oslos underverden fnyses det foraktelig av ham, der er han stemplet som Norges største tyster.

- Aldri tystet

- Det er det største «bullshit» jeg noen gang har hørt. Jeg har aldri tystet. De som hevder det, gjør det for å sverte meg. Ingen har våget å anklage meg for tysting og samtidig sett meg inn i øynene, sier han. Kvalen blir svart i øynene.

- Jeg står for det jeg har gjort. De som har forkt å stemple meg som tyster, har bare forsøkt å redde sitt eget skinn.

- Hvordan forklarer du ditt nære forhold til politiet?

- Jeg har alltid stilt opp for dem jeg har sympati for. At politiet har kommet og spurt meg er vel ikke unaturlig. Noen ganger har jeg hjulpet dem, men det er noe annet enn tysting. Det er også sånn at det er råtne epler i politiet, noen av tysterryktene kommer nok derfra.

- Noen vil også si at du nå får som fortjent? - Jeg hører hva du sier, men jeg står for det jeg har gjort.

- Du er ikke redd for at det nå er slutt, at du blir drept neste gang?

- At jeg skulle bli 50 år, hadde jeg aldri trodd. Nå tror jeg det. Men det er ingen hyggelig situasjon. Verst er det nok for datteren min, sier Kvalen, som også har lyst til å oppleve oppveksten til sitt eneste barnebarn - ei sju måneder gammel jente.

FEM SKUDD: 1. november ble det avfyrt fem skudd mot Jan Kvalen i hans hjem på Lindeberg i Oslo. Ett skudd traff ham i ryggen. Et av kulehullene ser du tydelig på bildet.
OVERVÅKET: Jan Kvalen har installert infrarødt overvåkingskamera, som fanger opp alle bevegelsene utenfor eneboligen på Lindeberg i Oslo.
SKAL DREPES: - Jeg vet at kriminelle har slått seg sammen og vil drepe meg. Derfor bruker jeg skuddsikker vest, sier Jan Kvalen, som på høyre hånd har voldsalarm direkte tilknyttet politivakta i Oslo.