- Noen burde grepet inn

SMØLA/KRISTIANSUND (Dagbladet): Forsvarer Steinar Wiik Sørvik mener det er rart at ingen har grepet inn for å hjelpe den 23-årige kvinnen som drepte Kim Eirik Salmela Farstad (6).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritiserer norsk psykiatri

- Jeg vil forsøke å finne ut hvilken instans som har sviktet, men det sier seg selv at politi og sosiale myndigheter har hatt et ansvar for denne kvinnen, sier han.

Wiik Sørvik mener at både kvinnens truende og utagerende oppførsel og alt rotet som omgir huset hennes, vitner om en person som trenger hjelp. En rapport fra Kriminalomsorg i frihet sier at kvinnen har et stort hjelpebehov.

- Jeg kan ikke se at dette har blitt fulgt opp, men jeg vet ikke på dette tidspunktet hvem som har sviktet. Mitt foreløpige inntrykk av kvinnen er at hun uansett ikke bør i fengsel, sier Wiik Sørvik.

Den drapssiktede kvinnen ble i går varetektsfengslet i fire uker.

Også hennes bror retter kritikk mot politi og helsevesenet for at det ikke har blitt grepet inn tidligere. Han skal flere ganger ha purret på sosialkontoret på Smøla for å få dem til å gripe inn.

- Jeg har lenge fryktet at søstera mi skulle gjøre noe alvorlig, sier broren (28) til Dagbladet.

Skar opp dekk

Folket på Smøla spør seg i dag om hvordan kvinnen kan ha gått fri i det lille samfunnet, og retter kritikk mot lensmannskontor og helsevesen for at de ikke har grepet inn tidligere. De mener at hennes truende oppførsel har vært et signal om at kvinnen trenger hjelp. Mange mener at hun burde vært sperret inne.

Den 23-årige kvinnen har flere ganger tilstått å ha skåret opp dekkene på Marit Jonassens (81) bil, og hun ble også tiltalt for dette. Pensjonisten tror at oppskjæringen av dekkene var en hevnaksjon for at hun nektet 23-åringen å leke med barnebarnet hennes. 23-åringen ble frikjent for skadeverket da hun trakk tilståelsene.

Avviser kritikken

- Vi kjenner kvinnen godt, og mange har ringt til oss for å fortelle om hennes oppførsel, uten å anmelde henne. Hun har i min periode som lensmann blitt anmeldt for under ti mindre alvorlige forhold. Alle disse er ferdig etterforsket og sendt til påtalemyndigheten. Dersom noen ringer til oss og forteller om forhold uten å ville å gå til anmeldelse, kan vi ikke gjøre noe, sier lensmann Arnfinn Fuglevåg til Dagbladet.

Helsevesenet mener at det er gjort mye for psykiatrien på Smøla:

- Kommunen får årlig bare 400000 kroner i psykiatritilskudd, men vi har opprettet en hel stilling for psykiatrisk sykepleier, en boligveiledningstjeneste, et aktivitetssenter for psykiatriske pasienter, og opp til 20 vernede arbeidsplasser. Likevel er det altfor få ressurser. Institusjoner blir lagt ned, og psykiatrien blir ikke prioritert. Det er tragisk at det må gå et liv før politikerne tar dette alvorlig, sier kommunelege 1, Håvard Bjørkly.