- Noen dager tidligere krøp han over stolen for å ta meg

Dommer Tor Holger Bertelsen (58) forklarer hvorfor det ser ut som om han dyttet sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hole gikk til angrep på meg noen dager tidligere, inne på hans kontor. Han krøp over stolen for å ta meg, fortalte dommer Tor Holger Bertelsen (58) i retten i dag.

- Men det fins det dessverre ikke film av, la han til.

- Har ikke anlegg for sinne Bertelsen, som er suspendert fra sin stilling i Bergen tingrett, kjemper for å beholde jobben under arbeidsrettssaken staten har anlagt mot ham. Utallige beskyldninger om bl.a. partiskhet, forseintkomming og manglende virkelighetsforståelse ligger bak.

Sentralt i bevisførselen står en lydløs overvåkingsvideo der Bertelsen angivelig dytter sin nærmeste leder Ove Kjell Hole. I dag forklarte dommeren at han slett ikke går til angrep, men tvert imot forsvarer seg.

- Jeg ville ikke ha ham i kroppen, og hadde dessverre ikke noen kontorstol, så jeg holdt armene foran meg, sa 58-åringen.

Og la til:

- Jeg har ikke anlegg for sinne.

- Rykter og baksnakking Bertelsen mener Hole og andre lederskikkelser ved Bergen tingrett i årevis målrettet har sabotert arbeidsforholdene hans for å få ham fjernet fra stillingen - bl.a. skal Hole og sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy ha plantet rykter om at han er alvorlig sinnssyk.

- Jeg overhørte dem si det til hverandre. De prøver å mobbe meg ut av jobben, sa dommeren.

Sorenskriver Bjørnøy, som forklarte seg tidligere i dag, bekreftet at hun lurer på om Bertelsen har en psykiatrisk diagnose, bl.a. ut fra angivelig merkelig oppførsel som å snakke ustanselig og usammenhengende under et møte. Bertelsen hevder på sin side at det var Bjørnøy som holdt «enetale» i to timer.

Kommer gjerne tilbake Bertelsen innledet med å forklare seg svært detaljert om den såkalte barrikadesaken - da politiet i 1996 troppet opp på kontoret hans for å hente datteren og bringe henne til moren. Selv mener han denne hendelsen langt på vei er startskuddet for de videre problemene han har støtt på i tinghuset.

58-åringen understreket at bråket rundt hans person har tæret hardt på ham. Og ga kolleger ved Bergen tingrett skylda.

- Tingretten ødela min anseelse, min familiesituasjon, forholdet til mine barn, ved å omtale meg som gal, sa han.

- Hvordan tror du det eventuelt blir å komme tilbake på jobb?

- Det blir ingen problemer. Det er egentlig veldig gode kollegiale forhold i Bergen tingrett, sier Bertelsen til Dagbladet.

Avbrøt forklaringen Fagdommer Torkjel Nesheim syntes gjentatte ganger Bertelsen ble for detaljert i sine skildringer, avbrøt ham og ba ham gå fortere fram i sin forklaring.

- Jeg har hørt folk si han er partisk, sier Bertelsen til Dagbladet.

Flere av dommerens støttespillere fulgte dagens rettsforhandlinger, som av habilitetsårsaker foregår i Oslo i stedet for Bergen.

- Sier alltid fra Bertelsen har gjentatte ganger fått klager på seg fordi han angivelig er kommet for seint til eller helt uteblitt fra rettsmøter. Også dette hevder han skyldes sabotasje fra tingretten.

- Jeg har aldri vært borte uten å si fra til ledelsen; det fraviker jeg ikke, sa han, og siktet til at samtlige fravær kunne forklares med f.eks. samvær med barna, sykdom eller ferie - men at fraværet ikke var blitt riktig registrert.

- Da kan de bare si at «nå har Bertelsen stukket av igjen».

Dommeren fortsetter sin forklaring i morgen.

LA FRAM SIN VERSJON: Mye har vært sagt om dommer Tor Holger Bertelsen (58). I dag fikk han sjansen til å legge fram sin versjon i retten. Gående i bakgrunnen sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy, som ønsker ham fjernet. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
LA FRAM SIN VERSJON: Mye har vært sagt om dommer Tor Holger Bertelsen (58). I dag fikk han sjansen til å legge fram sin versjon i retten. Gående i bakgrunnen sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy, som ønsker ham fjernet. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer