Livet på innsiden av Azovstal

- Noen døde hver dag

«I vår siste samtale ba mannen min meg om å finne informasjon om hvordan man kan leve lengst mulig uten å drikke vann».

BELEIRET: Mariupol i Øst-Ukraina ble tidlig beleiret av de russiske invasjonsstyrkene. Til slutt ble stålverket Azovstal det eneste tilfluktsstedet, og var lenge under kraftig angrep. Foto: Reuters / NTB
BELEIRET: Mariupol i Øst-Ukraina ble tidlig beleiret av de russiske invasjonsstyrkene. Til slutt ble stålverket Azovstal det eneste tilfluktsstedet, og var lenge under kraftig angrep. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

KYIV (Dagbladet): I to måneder befant Illja Samoilenko, løytnant i Azov-bataljonen, seg i det beleirede stålverket Azovstal i Mariupol med hundrevis av andre soldater.

Stålverket - og byen Mariupol - har siden Russlands invasjon av Ukraina blitt et symbol på den ukrainske motstand - og Russlands brutalitet.

Samoilenko var ikke fast bestemt på å havne i den situasjonen. Etter å ha tjenestegjort et par år i det ukrainske forsvaret, forlot han militæret for et halvt år siden. Han fikk jobb i et internasjonalt selskap og levde et helt vanlig liv i Ukrainas hovedstad Kyiv.

Det endret seg 21. februar.

ILDBOMBE: En video lagt ut på Telegram av rådgiveren til Mariupols ordfører, Petro Andriutsjenko, viser russiske styrker tilsynelatende bruke fosforbomber over stålverket Azovstal. Video: Telegram @Petro_Andriutsjenko / Dagbladet TV Vis mer

Stolt over sønnen

I et intervju med Dagbladet forteller Illja Samoilenkos mor, Alla Samoilenko, at sønnen hennes dro til Mariupol denne dagen.

Samoilenko, hvis navn og bilde er blitt publisert i all verdens medier siden da, forsto at en fullskala-invasjon var på trappene. Han ville bidra, ifølge moren Alla.

Da Samoilenko holdt en to timer lang video-pressekonferanse fra innsida av Azovstal i forrige uke, fulgte moren med. Hun er stolt over mannen han har blitt, forteller hun, og fikk en hilsen fra sønnen samme dag.

Det var morsdag.

SKYTER TANKS: Video fra en ukrainsk soldats synsvinkel viser øyeblikket da en russisk stridsvogn sprenges i Mariupol. Video: Telegram @Azov. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Syr kamuflasje

Andre pårørende til soldatene på innsida av Azovstal har ikke hatt anledning til å holde kontakten med sine kjære. Viktoria, en 53 år gammel kvinne fra Kyiv, har ikke hatt kontakt med sønnen sin siden 15. april.

Hun er fylt av angst, og vet ikke om sønnen lever.

53-åringen ønsker ikke å fotograferes eller dele sitt eget og sønnens etternavn.

- Du vet, han er i den bataljonen, sier hun, og sikter til Azov-bataljonen.

- Det kan forårsake problemer.

I én måned har Viktoria gått i kirken hver eneste dag for å be for sønnen sin. På ettermiddagene har hun møtt naboer på et lokalt frivilligsenter. Der har de heklet og sydd kamuflasje-nett til det ukrainske forsvaret.

Hun har også gitt Ukrainas væpnede styrker bilder av sønnen sin, inkludert tatoveringen hans.

- Jeg gikk på en demonstrasjon en gang, som forlangte at myndigheter skulle gjøre noe for dem, men jeg følte meg ikke komfortabel blant ungdommene. La jentene, ektefellene og kjærestene til soldatene, gjøre det. Det er roligere for meg å gå i kirken, sier hun til Dagbladet.

REDD OSS: Sergej Volyna bønnfaller verdensledere om å utføre den militære prosedyren om å hente folk ut fra Mariupol-garnisonen. Video: Facebook/Сергей Волына Vis mer

- Skittent vann

Flere av Azov-bataljonenes kjærester og koner har vært svært profilerte den siste tida. Julia Fedosiuk, kona til Azov-soldaten Arsenij Fedosiuk, møtte pave Frans i Vatikanet 11. mai.

Der ba hun den katolske kirkens overhode om hjelp til å evakuere de gjenværende ukrainske soldatene i Azovstal.

Hun klarte så vidt å holde tilbake tårene under møtet med paven, forteller hun i et intervju med Dagbladet.

«I vår siste samtale ba mannen min meg om å finne informasjon om hvordan man kan leve lengst mulig uten å drikke vann», sto det i et brev hun overrakte paven.

- Vannet de har er skittent avrenningsvann som er brukt i fabrikken. De har bare grøt og pasta å spise. Det er ingenting med skikkelig næring lenger, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at mannens avdeling på om lag 400 soldater skal ha befunnet seg på den østlige elvebredden i Mariupol, overfor Azovstal, da de skal ha blitt omringet av russiske styrker.

De skal så ha klart å kjempe seg gjennom russernes linjer, for så å ha svømt over elva for å søke tilflukt i Azovstal.

NYE BILDER: En video fra april skal vise noen av de 1000 barna og kvinnene som søkte tilflukt i stålverket Azovstal i den ukainske havnebyen Mariupol. Vis mer

- Skadd i kampene

Arsenij skal ha blitt skadd i kampene. Beinet hans skal ha blitt truffet av granat- eller bombesplinter. Forholdene i Azovstal har imidlertid forhindret ham fra å operere ut restene.

I stedet skal han ha tatt antibiotika for å unngå sepsis, og såret skal etter hvert ha grodd over splintene.

I Azovstal betød ikke dette at Arsenij Fedosiuk ble regnet som skadd.

- En eller to soldater i Azovstal døde hver eneste dag av skader, sier kona Julia.

I takt med at den russiske beleiringen og offensiven mot Azovstal økte i omfang og intensitet, ble det vanskeligere og vanskeligere å levere forsyninger til de ukrainske soldatene.

Til slutt ble det umulig.

JUBLER: Her jubler tilsynelatende den tsjetsjenske elitehæren foran et utradert bygg i Mariupol. Vis mer

- Ukraina trenger sine helter

Intervjuene i denne saken ble gjennomført i dagene forut for evakueringen av Azovstal mandag kveld.

Da skal mange av de gjenværende soldatene i stålverket - flere enn 260 i antallet - ha blitt transportert ut med busser. Tirsdag skal det ha blitt evakuert ut enda flere.

I alt skal det dreie om nesten 1000 ukrainske soldater, ifølge russiske myndigheter.

President Volodymyr Zelenskyj bekreftet mandag at det var gitt ordre om å evakuere soldatene for å spare liv.

- Jeg vil understreke: Ukraina trenger sine ukrainske helter i live. Dette er vårt prinsipp, sa han i en videouttalelse.

Det skal ennå være flere ukrainske soldater inne i stålverket, ifølge BBC. Det er uvisst om Fedosiuk og Samoilenko er blant dem.

TRENGER HJELP: FNs nødhjelpsjef Martin Griffiths om situasjonen i Mariupol. Vis mer

Ført til Donbas

De hardt og alvorlig skadde soldatene fra Azovstal, skal ha blitt evakuert til et sykehus i Novoazovsk. Flere andre skal ha blitt transportert til Olenivka.

Begge byene befinner seg i Donetsk fylke i den russisk-kontrollerte delen av Donbas i Øst-Ukraina.

Håpet er at Azovstal-soldatene blir sendt tilbake til Ukraina, som del av en fangeutveksling. Flere medlemmer av den russiske Statsdumaen er imidlertid svært skeptiske.

Azov-regimentet var opprinnelig en høyreradikal milits som seinere har blitt innlemmet i det ukrainske forsvaret, og spiller en sentral rolle i russisk propaganda.

- Det er krigsforbrytere blant dem, og vi må gjøre alt for at de får sin straff, uttalte Vjatsjeslav Volodin, som er leder for Statsdumaen, ifølge NTB.

Russiske myndigheter har ikke dokumentert eller kildebelagt disse påstandene.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer