FHI reviderer vaksinestrategien:

- Noen endringer bør iverksettes raskt

Enkelte av endringene FHI vurderer i sin nye vaksinestrategi kan det haste med å sette ut i livet, dersom de skal ha noen effekt.

VURDERER STRATEGIEN: Smitteverndirektør Geir Bukholm og FHI vurderer endringer i den nåværende vaksinestrategien. Foto: Berit Roald / NTB
VURDERER STRATEGIEN: Smitteverndirektør Geir Bukholm og FHI vurderer endringer i den nåværende vaksinestrategien. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 117 000 +473
innlagt125 +11
døde 757
påvist smittet 160 000 000+738.5K
døde 3 320 000 +13.6K
Se mer

Oppdraget har frist til begynnelsen av mai, men enkelte av endringene som vurderes kan haste mer enn andre, og det kan bli aktuelt å innføre enkelte endringer i vaksinestrategien før den tid, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til Dagbladet.

- Det skal være klart seinest i begynnelsen av mai, og så vil det nok bli gjort fortløpende vurderinger og besvarelser før det, sier han.

- Hvilke endringer er det dere mener at bør iverksettes?

- Det er ikke landet, noen av de endringer som utredes bør iverksettes raskt, dersom de skal få effekt, sier Bukholm.

- Relativt raskt

Blant annet gjelder dette spørsmålet om en mer uttalt geografisk skjevfordeling av vaksiner - altså at skjevfordelingen som eksisterer i dag, der blant annet Oslo får flere doser, forsterkes ytterligere.

- Det tenker vi er et spørsmål som vi bør ta stilling til relativt raskt, sier Bukholm.

- Som ytterligere vaksiner til Oslo?

- Det handler om kommuner hvor det har vært høyt smittenivå over lang tid, og som skiller seg merkbart ut fra andre områder og kommuner med lav smitte, svarer Bukholm.

Vurderer fra 18 år

Dersom Folkehelseinstituttet går for en radikal geografisk skjevfordeling, så vil de vektlegge to hovedforhold: Enten å vaksinere for å hindre alvorlig sykdom, eller å vaksinere for å hindre smittespredning i de hardest rammede områdene.

I sistnevnte strategi er det derfor en vurdering om man skal vaksinere personer ned til 45 år, og så starter vaksinering fra 18 år og oppover, ettersom smittespredingen er høy i de yngre aldersgruppene.

BER OM REVURDERING: Helse- og omsorgsdepartementet bekreftet onsdag overfor Dagbladet at de har bedt FHI om nye vurderinger av vaksinestrategien. Foto: Berit Roald / NTB
BER OM REVURDERING: Helse- og omsorgsdepartementet bekreftet onsdag overfor Dagbladet at de har bedt FHI om nye vurderinger av vaksinestrategien. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Det vurderes i hvert fall. Så skal ikke jeg gå ut med en konklusjon før vi har tatt en endelig beslutning. Men det er klart at i aldersgruppene mellom 18 og 45 år, så er dette et høyest relevant problem å prioritere de aldersgruppene hvor vi har hatt størst grad av smitte over lengre tid. Det vil totalt sett gi bedre smittespredningshemmende effekt, og også en indirekte beskyttende effekt på de gruppene som må vente litt med vaksinasjon, sier Bukholm.

Lærer-prioritering vurderes

I en rapport publisert tidligere i april, konkluderte også FHI med at det kan være aktuelt å prioritere lærere og annet pedagogisk personell for vaksine i områder med stor smittespredning.

Bukholm sier dette spørsmålet er noe som inngår i revideringen de nå gjør.

VURDERER Å UTSETTE: Studier viser at én dose av vaksinene gir 80% immunitet. Derfor vurdere nå helsemyndighetene å utsette dose nummer to, for å kunne vaksinere flere, raskere. Vis mer

- I for eksempel Oslo er det allerede sånn at det er noen bydeler som ligger ganske langt fram i vaksinasjonen, så det er klart at der vil til en viss grad lærere bli vaksinert raskere gjennom skjevfordelingen av vaksiner. Så vurderer vi en ytterligere skjevfordeling utover det i den reviderte strategien som vi jobber med å ferdigstille, der det blant annet er en egen vurdering av om pedagogisk personell bør prioriteres ytterligere.

Onsdag bekreftet Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet at de har bedt FHI om nye vurderinger.

- Regjeringen har gitt et oppdrag til FHI om å revurdere vaksinestrategien. I tillegg til å vurdere geografisk fordeling og hvorvidt man skal prioritere yngre aldersgrupper, har vi bedt dem om å se på om enkelte yrkesgrupper skal prioriteres opp, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer