LEK FORAN GRAVEMASKINENE:  De aller fleste i slumområdet Vila Autodromo har forlatt sine hjem for å gjøre plass for stadioner og høyblokker. Noen har imidlertid valgt å bli. Foto: Ricardo Moraes/REUTERS
LEK FORAN GRAVEMASKINENE: De aller fleste i slumområdet Vila Autodromo har forlatt sine hjem for å gjøre plass for stadioner og høyblokker. Noen har imidlertid valgt å bli. Foto: Ricardo Moraes/REUTERSVis mer

Noen få familier nekter å vike for luksusboliger og OL-entreprenører i Rio

- OL ødelegger familiene våre, sier en av favelaens siste innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens brasilianske entreprenører kjemper for å klargjøre landet for OL i Rio 2016 rives de små og ofte selvimproviserte bygningene som kjennetegner Brasils favelaer.

En av disse er Vila Autodromo, et område som gradvis har blitt fraflyttet for å rydde vei for den olympiske parken - for øyeblikket klodens største byggeprosjekt.

- OL ødelegger familier Dette viser en bildeserie nylig publisert av Reuters.

- Det er virkelig et fint sted å bo. Stille og rolig. Nå blir familier oppstykket og ødelagt bare på grunn av de olympiske lekene, sier Denise Costa til nyhetsbyrået.

65-åringen sitter midt blant betong, metall og murstein - materialer som en gang utgjorde hus som naboer og venner bodde i.

Frykter framtida utenfor favelaen Ifølge Reuters skal mange av innbyggerne de har snakket med ha sagt at nettopp fred og trygghet er hovedgrunnen til at de nekter å forlate nabolaget.

Dette i kontrast til de typiske fattigstrøkene i Brasil som er preget av vold, doplanging og kriminalitet.

- Det finnes ingen ord som kan beskrive dette samfunnet. Vi har ingen problemer med gjenger. Hver gang min sønn drar på jobb er jeg ikke i tvil om at han kommer tilbake, sier Sandra Regina, en annen av de som har valgt å bli.

Mennesker som Costa og Regina har, ifølge Reuters, blitt et symbol på motstanden mot mesterskapet og ikke minst myndighetenes forsøk på å modernisere Sør-Amerikas største land.

Politisk motivert bygging Einar Braathen ved Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) holder på med et forskningsprosjekt på effektene mesterskap som VM i fotball og OL vil ha på Brasil.

Han mener at etterspørselen etter store bygg- og anleggsprosjekter er en viktig grunn til at særlig OL i Rio 2016 blir holdt.

- Mange politikere og entreprenører har et gjensidig avhengighetsforhold i Brasil. Der politikerne får støtte til å drive valgkamp, får entreprenørene grønt lys til å drive store prosjekter på infrastruktur, boliger og idrettsanlegg. Grunnet finanskrisen i 2008 har det også vært stor politisk vilje til å bruke offentlige midler for å holde i gang økonomien, sier Braathen.

Unntaket Vila Autodromo For å gjennomføre disse prosjektene er entreprenørene ofte avhengige av å rive favelaer, boligområder der beboerne ikke selv eier tomtene de bor på.

- Favelaene befinner seg ofte på offentlig grunn og dette gjør det langt billigere å bygge på disse områdene, fortsetter NIBR-forskeren.

Braathen understreker at Vila Autodromo ikke er noe typisk eksempel på en favela, i og med at boligområdet både hadde et eget vel, kloakksystem og generelt relativt god infrastruktur.

 KRITISK TIL LEKENE:  65-årige Denise Costa er en av de som ikke ønsker å flytte på grunn av OL. - Folk klarer ikke å bli enige om hvor de skal reise og familier blir ødelagt, sier Costa. Foto: Ricardo Moraes/REUTERS
KRITISK TIL LEKENE: 65-årige Denise Costa er en av de som ikke ønsker å flytte på grunn av OL. - Folk klarer ikke å bli enige om hvor de skal reise og familier blir ødelagt, sier Costa. Foto: Ricardo Moraes/REUTERS Vis mer

- I tillegg organiserte de seg godt og de aller fleste har fått tilbud om kompensasjon og erstatningsboliger. Mange familier har flyttet inn i et blokkområde få kilometer unna favelaen der de har fått erstatningsleiligheter. Dette er ikke vanlig, på tross av at Brasil på papiret har relativt gode borgerrettigheter, sier Braathen.

Luksustomter til entreprenørene Han legger til at entreprenørene ofte omgår disse ved å benytte seg av rettsapparatet - et verktøy den jevne favelabeboeren gjerne har mindre mulighet til å bruke.

- Mange har ikke ressurser til å anke korrupte rettslige prosesser. Derfor ender de ikke opp med å ikke få det de har rett på. Entreprenører som Carvalho Hosken sitter på sin side på verdifulle eiendommer som de kommer til å bygge dyre leiligheter på når mesterskapene er over, som følge av avtaler de har med staten om å overta disse som betaling for å ha bygd OL-anlegg, sier Braathen.

Han tror at disse luksusleilighetene er den egentlige grunnen til at Vila Autodromo nå for det meste består av hull og ruiner.

- Entreprenørene ville sannsynligvis ikke ha et slikt arbeiderstrøk som naboer til de nye snobbeboligene, sier Einar Braathen.

 STORT PROSJEKT:  Milliarder har blitt sprøytet inn i Olympia-området i Rio De Janeiro. Foto: Ricardo Moraes/REUTERS
STORT PROSJEKT: Milliarder har blitt sprøytet inn i Olympia-området i Rio De Janeiro. Foto: Ricardo Moraes/REUTERS Vis mer