JOBBET I GAZA: Mads Gilbert og Erik Fosse vil bli erstattet en av de neste dagene. Foto: Norwac
JOBBET I GAZA: Mads Gilbert og Erik Fosse vil bli erstattet en av de neste dagene. Foto: NorwacVis mer

- Noen fant familiemedlemmene sine, andre måtte ta sine døde ut

Gilbert og Fosse drar ikke fra Gaza før nytt team kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mads Gilbert og Erik Fosse kommer etter planen til å forlate Gaza en av de første dagene.

Det har vært forvirring rundt om de skulle dra eller ikke, men Mads Gilbert sier nå at de ikke vil dra i ut i dag, men at de etter planen vil forlate Gaza etter hvert.

- Vi drar ikke i dag, sier han til Dagbladet.no.

Nye leger inn
Israel har i dag gått ut og lovet tre timers stans i bombingene hver dag, samt at de åpner for en «humanitær korridor» med mat og medisiner inn til Gaza. Israel har satt en rekke vilkår for stansen.

- Denne våpenhvilen kan være et av to, enten starten på en varig våpenhvile eller pusterommet før fase tre, som er å gå inn i byene. Det var det prøvde på i Beirut, og hvis de gjør det, blir det helt forferdelig, sier Gilbert.

Norwach fikk inn en tredje norsk lege, Dagfinn Bjørkli, i natt. I tillegg er to nye leger på vei inn, og de vil ta ta over for Mads Gilbert og Erik Fosse.

- Hvis vi får klarsignal til å dra i morgen, så gjør vi det. Planen har hele tiden vært å dra ut når neste team kommer. Vi skulle være her i rundt 14 dager og snart har vi vært det, sier Gilbert til Dagbladet.no.

- Utmattende

Sykehuset de to jobber på gjør seg klar til å ta i mot nye bølger med skadde. Nå flyttes pasienter fra kirurgiskavdeling til andre avdelinger.

- Det var ikke bombing i natt, og det var utrolig godt. Vi er veldig redd for hva som skjer videre, sier han.

- Det er utmattende og viktig å holde fokus på det vi driver med, og vi klarer bare å ta deler av lidelsene inn over oss. Men vi tar all styrken, menneskeligheten og varmen som palestinerne viser hverandre og oss innover oss. Det er ikke panikk i Gaza, men en rolig og verdig anstendighet, sier han.

- Alle hilser på hverandre. Alle spør hvordan det går. Selv om palestinerne blir behandlet som dyr, bærer de vår verdighet og anstendighet. Det er sterkt å være i det. I går var sykehuset overflommet av fortvilte familier som lette etter sine og håpet at fant dem i live. Noen fant dem, andre måtte ta sine døde ut, sier han.

Gilbert og Fosse har stilt opp for norsk og utenlandsk presse, og vært to av få øyenvitner i Gaza, all den tid pressen ikke slippes inn. De to er blitt beskrevet som helter, men Gilbert avviser den beskrivelsen selv.

- Det er ikke vi som er heltene her, men de palestinske hjelpearbeiderne, sier han.