Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Noen foran viser vei

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En del sykepleiere merker på lønnsslippen at de tilhører en ettertraktet yrkesgruppe. Flere sykehus og kommuner tilbyr lønn ut over tariffen, stipendordninger og andre skjulte lønnstillegg for å rekruttere sykepleiere. Enkelte sykehus driver pasientbehandling i form av prosjekter ved siden av ordinær drift, der sykepleierne i likhet med legene tjener langt mer enn på ordinære vakter. Et voksende privat helsemarked tilbyr sykepleiere høyere lønn enn stat og kommune.
  • Det er markedskreftene som nå kommer sykepleierne til gode, ikke en erkjennelse hos arbeidsgiveren av at Florence Nightingales etterfølgere med flere års høyskoleutdanning har vært underbetalt. Norge mangler i dag 1200 sykepleiere. Spesielt er mangelen på ulike spesialsykepleiere stor. Dette skaper kritiske problemer for sykehus som er helt avhengig av spesialsykepleierne i behandlingen av alvorlig syke pasienter. Skal Stortingets handlingsplan for en bedre eldreomsorg bli noe mer enn flere enerom, trenger kommunene flere sykepleiere - og hjelpepleiere - til å gi eldreomsorgen et bedre innhold.
  • Bare fire av ti sykepleiere er i dag i full jobb, og det er stor avgang fra yrket. Det burde derfor være muligheter til å bedre sykepleierdekningen om lønnsvilkårene nå blir bedre. Men det er også andre forhold enn lav lønn som har gjort sykepleierne til lite stabil arbeidskraft. Det er et yrke med belastende skiftordninger, og med tøft fysisk og psykisk arbeid. Det er et kvinneyrke, dominert av førstegenerasjons yrkeskvinner. For en del sykepleiere var trolig valget av utdanning preget av det rådende kjønnsrollemønster, mer enn av kunnskap om et yrke der de planla en fulltids yrkeskarriere.
  • Norsk Sykepleierforbund kommer nok til å kjenne sin besøkelsestid ved årets lønnsoppgjør. Paradoksalt nok vil det da være mekanismen som Sykepleierforbundet med sin solidariske lønnspolitikk aldri har villet gå inn på, som nå kommer dem til gode: Noen sykepleiere har dratt ifra lønnsmessig. Disse kan brukes som argument for at andre skal komme etter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!