PRESSET: Den republikanske presidentkandidaten, Donald Trump, er under hardt press fra sitt eget parti etter kontroversielle uttalelser om dommeren i søksmålet mot Trump University. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRESSET: Den republikanske presidentkandidaten, Donald Trump, er under hardt press fra sitt eget parti etter kontroversielle uttalelser om dommeren i søksmålet mot Trump University. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Noen ganger får dere dum informasjon fra folk som ikke er så smarte

Donald Trump slakter sine nærmeste rådgivere, mens sentrale republikanske politikere anklager ham for reinspikka rasistiske uttalelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Nok en gang er den republikanske presidentkandidaten Donald Trump i hardt vær etter å ha angrepet en føderal dommer for hans etniske bakgrunn. Dommeren Gonzalo Curiel er født i Indiana i 1953, er amerikansk statsborger og har foreldre som innvandret til USA fra Mexico. Nå er han dommer i saken hvor Trump University blir saksøkt av tidligere studenter for svindel.

Trump har hevdet at dommeren er partisk og ikke burde få jobben ettersom han har mexikansk bakgrunn og den republikanske presidentkandidaten har brukt mye tid i valgkampen på å love å bygge en mur mot Mexico.

Mandag samlet han mange av sine mest framstående støttespillere til en telefonkonferanse hvor han ba dem om å trappe opp angrepene. Han vil at støttespillerne skal stille spørsmål ved dommerens troverdighet, og han vil at de anklager reportere, som stiller spørsmål ved hans uttalelser, som rasister, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Innholdet i konferansen ble seinere bekreftet av blant andre CNN og New York Times.

Uenig med rådgiverne Trump har fått massiv kritikk fra mange hold og blitt anklaget for reinspikka rasisme i sine uttalelser om dommeren. I telefonkonferansen gjorde han det klart at han ikke har noen planer om å beklage eller ro seg unna uttalelsene.

Arizona-guvernør Jan Brewer, som er en av Trumps støttespillere, og som deltok i telefonkonferansen, gjorde Trump oppmerksom på at hans egne rådgivere så seint som søndag sendte ut et notat. Der ba de støttespillerne om å slutte å snakke om søksmålet mot den nå nedlagte eiendomsutdanningen Trump University.

Det fikk Trump til gjentatte ganger å kreve å få vite hvem som hadde sendt ut notatet.

- Ta den ordren og kast den til helvete ut. Var det noen flere dumme brev som ble sendt til dere? Det er én av grunnene til at jeg ønsket å ha denne telefonsamtalen fordi dere får noen ganger dum informasjon fra folk som ikke er så smarte, sa Trump, ifølge Bloomberg.

Rasistiske journalister Notatet ble sendt ut av medarbeideren Erica Freeman, som ble hyret inn i april og det ble sendt en kopi av eposten til Trumps valgkampsjef, Corey Lewandowski, Trumps øverste kommunikasjonsmedarbeider, Hope Hicks og til Rick Gates, en seniorrådgiver for styreleder i valgkamporganisasjonen, Paul Manafort.

- Dere er ikke autorisert til å diskutere spørsmål knyttet til Trump-organisasjonen inkludert saker som Trump-University. Det beste mulige svaret er: Denne saken vil bli prøvd i en rettssal foran en jury - ikke i mediene, heter det i eposten.

- Dere bør bli enige dere imellom, sa Brewer under samtalen, ifølge Bloomberg. Trump svarte med å gjøre det klart at han ville lede flere telefonkonferanser for å koordinere budskapet fra valgkamporganisasjonen.

Han vil også at motangrepene trappes opp.

- Det er folk som stiller spørsmål, som er rasister. Jeg ville gått etter dem, sa Trump.

Mange kontroverser Siden den kontroversielle eiendomsmagnaten og realitykjendisen ble republikanernes antatte presidentkandidat for fem uker siden lovet han å framstå mer presidentaktig. Men siden har han vært omgitt av kontroverser.

Han har ikke villet offentliggjøre selvangivelsen sin. Det har vært forvirring rundt hvilke super PACer pengegivere bør støtte. Et lydopptak fra slutten av 1980-tallet dukket opp hvor han selv bruker et pseudonym og utgir seg for å være sin egen pressetalsmann. Han har også unngått å gi donasjoner han lovte til krigsveteraner før mediene begynte å stille spørsmål om donasjonene. Så kom uttalelsene om dommeren i søksmålet mot Trump University.

Foruten å hevde at dommeren Curiel har en interessekonflikt i saken fordi han har mexicansk bakgrunn, gikk han søndag et steg lenger i et intervju med CBS. Der hevdet han også at muslimske dommere kunne komme til å behandle ham urettferdig også fordi Trump ønsker et innreiseforbud for muslimer til USA.

- Lærebokdefinisjon på rasisme Trumps uttalelser har nok en gang fått republikanske politikere, som støtter ham motvillig, til å vri seg. Mange føler et sterkt behov for å distansere seg fra ham.

Den republikanske speakeren Paul Ryan ga formelt sin støtte til Trump torsdag. Tirsdag gjorde han det klart at han syntes uttalelsene fra Trump er rasistiske, men at han fortsatt vil støtte presidentkandidaten.

- Jeg tar avstand fra disse kommentarene. Å hevde at en person ikke kan gjøre jobben sin på grunn av sin rase, er en slags lærebokdefinisjon av en rasisistisk kommentar. Det er absolutt uakseptabelt. Men tror jeg at Hillary Clinton er svaret? Nei, det gjør jeg ikke, sier Ryan, ifølge New York Times.

Noen republikanere begynner nå også varsle at de ikke lenger vil støtte Trump. Blant dem er Illinois-senatoren Mark Kirk, som selv kjemper  en tøff kamp for gjenvalg til høsten.

- Jeg kan ikke og vil ikke støtte Donald Trump, sier Kirk, ifølge Chicago Tribune og viser til presidentkandidatens tidligere angrep mot latinamerikanere, kvinner og funksjonshemmede.

- Det er absolutt essensielt at vi blir ledet av en person som er ansvarlig og har et passende temperament, diskresjon og vurderingsevne. Vår president må være i stand til å lede det mektigste militæret verden noensinne har sett, inkludert et arsenal av tusenvis av atomvåpen. Etter mye overveielse, har jeg konkludert med at Donald Trump ikke har vist det temperamentet som er nødvendig for å innta verdens mektigste posisjon, sier Kirk, ifølge avisa.

- Utilgivelig - Det var en av de verste tabbene Trump har gjort. Utilgivelig, sier den republikanske veteranen Newt Gingrich til Fox News.

Gingrich, som er tidligere speaker og forsøkte å bli partiets presidentkandidat i 2012, var en tidlig støttespiller for Trump, og er blitt nevnt som en potensiell visepresidentkandidat.

- Å angripe dommere basert på deres rase eller religion er nok en taktikk som splitter landet vårt. Enda viktigere: Det er fullstendig galt. Donald Trump burde si unnskyld til dommer Curiel og forsøke å forene landet, skriver Ohio-guvernør og den siste motkandidaten som trakk seg i det republikanske nominasjonsvalget, John Kasich, på Twitter.

Den republikanske majoritetslederen i Senatet, Mitch McConnell, ville søndag ikke svare direkte på om han synes uttalelsene fra Trump er rasistiske.

- Jeg kunne ikke vært mer uenig i uttalelsene, var alt han ville svare gjentatte ganger under «Meet The Press»-programmet på NBC.

- Feiltolket Etter all den massive kritikken kom Trump seint tirsdag selv med en ny uttalelse om saken. Han beklager ikke, men mener at han er blitt feiltolket.

- Jeg synes ikke at noens bakgrunn gjør dem ute av stand til å være upartiske. Det er beklagelig at mine kommentarer er blitt feiltolket som et kategorisk angrep på folk med mexikansk bakgrunn. Jeg er en venn av og arbeidsgiver for tusenvis av folk med mexikansk og latinamerikansk bakgrunn. Det amerikanske rettsvesenet er avhengig av rettferdige og upartiske dommere. Alle dommere bør holdes til den standarden, sier Trump.