- Noen ganger får man bare lyst til å rope

Jentas far er svært lettet over at datteren ble trodd på alle punkter, men sier det har vært vanskelig å sitte stille og høre på noen av vitnene i rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nærmeste familien til overgrepsofferet i Øygard-saken bryter i dag tausheten etter de tålmodig har fulgt den fire uker lange rettssaken, for så å vente på det som viste seg å bli en knusende dom mot Rune Øygard.

17-åringens far forteller til Dagbladet at han har hatt vondt i magen før dommen falt, men at lettelsen var enorm da slutningen kom i formiddag.

- Det var veldig godt å puste ut, sier faren.

- Tungt Faren  har i likhet med andre familiemedlemmer fulgt store deler av rettsdramaet dag for dag på tilhørerbenken etter å selv ha vitnet. Der har han blant annet måtte høre venner og slektninger av Rune Øygard referere bygdesladder og udokumenterte påstander om både jenta og ham selv.

- Det har vært vanskelig og tungt. Noen ganger har man bare lyst til å rope, når man ikke er enig i ting som blir sagt. Det har kanskje vært det vanskeligste, å sitte stille og høre på alt sammen, sier faren til Dagbladet.

Han mener jenta klarer seg bra etter forholdene.

- Hun har hatt det vanskelig, men har fått veldig mye støtte fra kjæresten hennes og resten av familien, sier faren.

- Støtter henne som en stor familie Han er skilt fra jentas mor, men har side om side med blant andre ekskona og jentas stefar støttet opp om henne både i tinghuset og i timene etter de tunge rettsdagene. Faren var klar over at saken kom til å bli anket, og tror familien vil klare seg godt også gjennom ankesaken.

- Vi prøver som en stor familie å støtte henne. Både, jeg, ekskona mi og resten. Nå skal tenke litt på hva vi skal gjøre, alt startes på en måte på nytt, sier han.

Like etter dommen falt snakket Dagbladet også med fornærmedes mor. Hun gråt under opplesingen i retten, da hun på nytt fikk høre om dramaet rundt anmeldelsen hun selv var en del av i september i fjor. Men etterpå så hun lyst på utfallet.

- Jeg er veldig lettet, sa mora, som kunne konstatere at datteren ble trodd på alle punkter - også når det gjaldt omfanget av overgrepene.

- Det er jo lave straffer i Norge, men det er godt at han får fire års fengsel slik aktor ba om, sier mora om Øygard.

- Tragisk men godt 17-åringens stefar, som også er Rune Øygards søskenbarn, understreker at det ikke finnes noen grunn til å juble i en slik sak, men at det betyr svært mye for også ham at stedatterens forklaring ble tatt til følge.

- Det er veldig godt at jenta er trodd. Saken er tragisk, men det viktigste er at retten ikke har funnet noen svakheter i forklaringen hennes, sier jentas stefar til Dagbladet.

Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal kunne konstatere at retten ikke fant noen formildende omstendigheter i straffeutmålingen, som ble fire års fengsel.

- Det er klart at denne dommen er en katastrofe for Øygard.

Hun beskriver dommen som grundig og er glad for at den slår fast at jenta har vært troverdig gjennom hele saken.

 - Nå skal hun la dette synke innover seg, at hun faktisk har blitt trodd, sier bistandsadvokaten.

I tillegg til fengselsstraffen ble Øygard dømt til å betale 150 000 kroner i oppreisningserstatning til jenta, i tillegg til saksomkostninger.

Han anket dommen på stedet. Ankesaken er allerede foreløpig berammet til 22. april i Eidsivating lagmannsrett.