IKKE LA DERE PRESSE:  Tibetanernes Europa-utsending, Thubten Samdup (t.v) råder den norske regjeringen til å møte Dalai Lama når han kommer på norgesbesøk den 7. til 9. mai. Foto: Privat
IKKE LA DERE PRESSE: Tibetanernes Europa-utsending, Thubten Samdup (t.v) råder den norske regjeringen til å møte Dalai Lama når han kommer på norgesbesøk den 7. til 9. mai. Foto: PrivatVis mer

- Noen ganger må du stå opp for de riktige tingene, ikke bare tenke forretninger

Den norske regjeringen bør representere det norske folk og ikke bøye seg for Kina, mener Dalai Lamas Europa-representant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thubten Samdup er Dalai Lama og tibetanernes representant i Europa. Han er skuffet over at den norske regjeringen hittil ikke har gitt noen signal om at de vil møte fredprisvinner Lama når han kommer til Norge. Spesielt mener han at utenriksminister Børge Brende bør endre standpunkt.

- Jeg møtte ham (Brende, journ.anm) da han var leder for Tibet-komitéen på Stortinget, og er skuffet over at han nå tydelig har endret standpunkt. Jeg råder ham nå til å tenke over hvilke signaler han sender til tibetanerne og til resten av verden ved ikke å møte Dalai Lama.

- Kina vil misbruke dette, og vil kunne skape presedens, sier Samdup på telefon til Dagbladet.

- Ikke la Kina vinne Han mener at den norske regjeringen ikke må bøye seg for Kina.

- De vil misbruke dette for alt det er verdt. Kineserne legger press på alle land, men med unntak av Sør-Afrika for et par år siden, er det ingen som lar seg bøye slik Norge nå synes å gjøre. Dette er veldig uheldig.

Samdup viser til at det norske folket og den norske regjeringen har tradisjon for å støtte tibetanerne.

- Regjeringen burde representere det norske folket. Nå lar Norge skal la seg styre Kina i det som er en innenrikspolitsk affære. Hvis vi skal lage en bedre verden for oss og våre barn, må vi stå opp for folk som Dalai Lama. For folk som prøver å få verden til å bli et bedre sted. Ellers vil Kinas politikk vinne: Den handler om at det er den sterkeste som vinner, og jeg håper at vi slipper å få en slik verden, sier Samdup og kommer med et råd til:

- Noen ganger må vi stå opp for ting vi mener er viktige, og ikke bare tenke på at vi vil tape litt i forretningene.

- Skuffet over ny regjering Samdup er sikker på at Norges forrige regjering ville ha møtt Dalai Lama.

- Vi er litt skuffet over lederskapet nå, ja. Dalai Lama er en av de få menneskene i verden som alle burde møte med åpne armer, og nå bøyer Norge for kinesisk press. Norge har et rykte ute i verden for å være landet som står opp for menneskerettigheter og de riktige ting. Jeg kunne ha skjønt avgjørelsen hvis Dalai Lama var en terrorist. Men han er en av de mest fredelige personene på denne jorda.

Utenriksminister Brende møter nå Tibet-aktivisten Brende sjøl i døra.

Brende møtte Dalai Lama i 2000, som leder av Stortingets Tibet-komité i 2000. To år tidligere sa han følgende i en ropert foran Stortinget under en markering av Kinas okkupasjon av Tibet:

- Vi krever at den norske utenriksministeren og regjeringen tar opp Tibet-spørsmålet i FN.

Nå er han stille.

Kina protesterer jevnlig mot land som tar imot eksil-tibetaneren. Likevel møter Lama stadig ledere over hele verden. Så seint som i februar møtte han USAs president Barack Obama.

- President Obama møtte Dalai Lama i det Hvite Hus i februar, i kraft av Hans Hellighets posisjon som en internasjonalt respektert religiøs og kulturell leder.

- President Obama har møtt ham flere ganger før, noe også tidligere amerikanske presidenter fra begge partier har gjort siden 1991. USA er forpliktet til et konstruktivt forhold til Kina der vi samarbeider for å løse regionale og globale problemer, melder den amerikanske ambassaden i Oslo i en mail til Dagbladet.

LES OGSÅ: Tibets statsminister i eksil er trist (krever abb.)

KOMMENTARFELTET BLE DEBATTLEDET AV BJØRN BRATTEN.

FÅR KRITIKK: Utenriksminister Børge Brende er tidligere leder av Tibet-komitéen på Stortinget. Nå gir han ingen signaler om at han ønsker å møte Dalai Lama, når han kommer til Oslo for å feire at det er 25 år siden han fikk Fredsprisen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Utenriksminister Børge Brende er tidligere leder av Tibet-komitéen på Stortinget. Nå gir han ingen signaler om at han ønsker å møte Dalai Lama, når han kommer til Oslo for å feire at det er 25 år siden han fikk Fredsprisen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer