- Noen har brukt meg

STAVANGER (Dagbladet): Den spionsiktede journalisten Stein Viksveen mener ukjente må ha misbrukt hans navn og samarbeidet med Stasi, den beryktede etterretningsorganisasjonen til DDR.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viksveen har fått sett noe av materialet som spionsiktelsen bygger på. Oslo forhørsrett mener at spion-mistanken er styrket etter gjennomgang av beslaget.

Politiets overvåkingstjeneste (POT) får tilgang til 1200 sider av beslaget, som totalt er på 1250 sider. Forhørsretten mener at 50 sider er beskyttet av Stavanger Aftenblads kildevern, avisa er Viksveens arbeidsgiver.

- Påstandene om at jeg skulle ha overlevert opplysninger fra Amnesty International til Stasi er det verste og det mest belastende for meg. Jeg vil ikke nøle med å kalle noe slikt en avskyelig handling, sier Viksveen i et intervju med Stavanger Aftenblad i dag.

Fylt mappa

Viksveen forklarer altså siktelsen med at en person har fulgt ham i lang tid og lagt inn ting i Lanzes mappe i Stasi-arkivet. Lanze er Stasis kodenavn for en nordmann som i mange år var deres agent.

Overvåkingspolitiet mener at Lanze er Stein Viksveen, noe Viksveen kategorisk har avvist. Norske media har tidligere avslørt at Lanze var en norsk journalist, uten at de har kunnet avsløre hans identitet.

Det er første gang det kommer fram at Viksveen skal ha overlevert Amnesty-dokumenter til Stasi. Et slikt forhold rammes ikke av norsk straffelov.

Stein Viksveen ble valgt til formann i norsk Amnesty i 1978. Han ble etterfulgt av Jan Egeland, som overfor Aftenbladet berømmer Viksveens innsats for organisasjonen.

Hele-Viksveen saken kan bli henlagt som foreldet hvis påtalemyndigheten ikke kan dokumentere at den siktede har overlevert dokumenter etter 25. oktober 1989. Viksveen har har uttalt at en henleggelse på grunn av foreldelse er verre enn verst, fordi det betyr at han ikke blir renvasket. Mistanken vil henge over ham og helt klart påvirke hans integritet som journalist.