Masseskytingen i Oslo:

- Noen har ganske alvorlige skuddskader

Advokat Christian Lundin bistår de skadde etter skytingen i Oslo natt til lørdag. Han forteller at stadig nye fornærmede kontakter ham - også personer som ikke er avhørt av politiet.

BISTANSADVOKAT: Advokat Christian Lundin er bistandsadvokat for de skadde etter skytingen i Rosenkrantz' gate i Oslo natt til lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BISTANSADVOKAT: Advokat Christian Lundin er bistandsadvokat for de skadde etter skytingen i Rosenkrantz' gate i Oslo natt til lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin, forteller at mange av hans klienter ble truffet av skuddene som gjerningspersonen avfyrte i Oslo sentrum natt til lørdag.

- Av de jeg bistår er det flere personer som har blitt truffet av skudd, sier Lundin til Dagbladet.

I tillegg representerer han personer som fikk andre skader i kaoset som oppsto.

- Det er en del som har fått skader som følge av at de har fått glassplinter på seg når glass har knust. Andre har fått skader i forbindelse med at de har prøvd å rømme. Noen har for eksempel falt og slått seg, eller skadet seg på glass på bakken, nevner Lundin som eksempler.

- Hvor alvorlige skader er det snakk om?

- Noen av dem har ganske alvorlige skuddskader. Flere har streifskudd og ander kuttskader, svarer Lundin.

Nøyaktig antall personer som fortsatt er innlagt på sykehus er vanskelig å svare på, forklarer han, fordi disse pasientene skrives ut derfra fortløpende når de er stabile nok til det.

SKYTING UTENFOR LONDON PUB: To er drept og flere skadd etter skyteepisode utenfor utested i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

- Forsøk på drap

Lundin representerer også personer som verken ble truffet av skudd eller fikk skader i kaoset som oppsto.

- Gjerningsmannen skjøt vilt rundt seg, så jeg vil også representere de som ble utsatt for forsøk på drap, uten at de ble truffet, forklarer Lundin.

- Alle som var i situasjonen vil ha krav på å få oppnevnt bistandsadvokat, og selv om de ikke ble påført fysiske skader vil de ha krav på erstatning for ikke-økonomisk tap, såkalt oppreisning, for krenkelsen de ble utsatt for, fortsetter han.

Eksakt antall personer han representerer er vanskelig å anslå, ettersom stadig nye fornærmede tar kontakt med ham.

- Seinest i dag er det fem nye personer som har kontaktet meg. Det er flere som tar kontakt, blant annet flere som fortsatt ikke er avhørt av politiet, sier han.

Det er både kvinner og menn blant hans klienter, og aldersspennet er stort; noen er født midt på 90-tallet, mens andre er født på 60-tallet, opplyser Lundin.

- Hva blir jobben din nå?

- Jobben min blir å ivareta de fornærmedes interesser i saken som er under etterforskning, og på sikt fremme krav om erstatning, svarer advokaten.

- Sterkt preget

Av psykiske skadefølger, er Lundins erfaring at noen sliter veldig, mens det virker som det går langt bedre med andre.

- Jeg har snakket med folk som er sterkt preget av hendelsen, også selv om de ikke ble fysisk skadet, sier han.

- Hva slags bistand får disse menneskene nå?

- De får oppfølging fra helsevesenet, behandling av fysiske skader, og tilbud om samtaler med psykolog og bearbeidelse av traume, svarer han.

Lundin sier at han opplever at klientene følges godt opp.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer

Ikke avhørt

Det er 43 år gamle Zaniar Matapour, som er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter å ha skutt rundt seg i Rosenkrantz' gate i Oslo natt til lørdag.

Motivet er fortsatt ukjent, blant annet ettersom 42-åringen har nektet å forklare seg for politiet.

Han har ifølge sin advokat, John Cristian Elden, uttalt at han krever at avhøret kringkastes direkte, fordi han frykter at politiet vil manipulere andre video- og lydopptak i et avhør.

Bistandsadvokat Lundin sier at flere av hans klienter har reagert på dette kravet.

- De fornærmede er tilfreds over at politiet ikke aksepterer disse betingelsene. De ønsker ikke at han skal bruke media som mikrofonstativ for sine synspunkter, sier han.

To personer ble drept i skytingen. Det var Kåre Hesvik (60) og Jon Erik Isachsen (54).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer