- Noen innvandrer- ungdommer ødelegger for de mange

- Jeg vil hevde at stikkord som konformitet, prektighet og lovlydighet er langt mer treffende om innvandrerungdommen enn ord som vold, utagering og lovbrudd, sier forsker Anders Bakken ved NOVA til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er noen få - ytterst få - som sverter ryktet til alle de andre. Hovedstadsungdommen er langt bedre enn sitt rykte. Som gruppe betraktet er innvandrerungdom mer lovlydige enn ungdom med norsk bakgrunn.

Dette bildet - som er et ganske annet enn det Frps Carl I. Hagen og Jan Simonsen forsøker å hamre inn - er hovedkonklusjonene i en undersøkelse NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) gjorde i 1996 blant drøyt 11000 Osloungdommer i alderen fra 14 til 17 år.

- Til tross for tallrike oppslag om kriminelt belastede innvandrerungdommer viser undersøkelsen dessuten at dette positive bildet av hovedstadsungdommen passer svært godt på ungdom med innvandrerbakgrunn, ja, kanskje vel så godt som for ungdom med norsk bakgrunn, sier Bakken.

- Er påstandene om at innvandrerungdom er overrepresentert i våre kriminalstatistikker feil?

- Undersøkelsen avdekket en liten, men tungt belastet gruppe ungdommer som står for mesteparten av de grove lovbruddene i de yngre årsklassene. Dette er «gjengangere» hvor vold, hærverk, vinningskriminalitet og rusmisbruk er flettet inn i et omfattende mønster av atferdsvansker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer