«Noen kilo ekstra» er ikke sunt likevel

Beklager, alle med pappakropp eller muffinstopp: En ny analyse av over 30 millioner mennesker viser at det er best å ha BMI som tilsvarer normalvekt.

MENER BMI FUNKER: Hvor mye sier egentlig kroppsmasseindeks (BMI) og vekt om hvor sunt man lever. Dette har vært gjenstand for mye diskusjon, og forskere ved NTNU mener BMI fremdeles er en god indikator på hvorvidt man veier for mye eller ikke. Foto: NTB scanpix
MENER BMI FUNKER: Hvor mye sier egentlig kroppsmasseindeks (BMI) og vekt om hvor sunt man lever. Dette har vært gjenstand for mye diskusjon, og forskere ved NTNU mener BMI fremdeles er en god indikator på hvorvidt man veier for mye eller ikke. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En stor forskningsrapport tydet for noen år siden på at lett overvektige personer lever lenger enn normalvektige. Nyheten ble slått opp i flere medier ute og hjemme.

Nå har et forskerteam, hovedsakelig fra NTNU i Trondheim, analysert bakgrunnstallene i undersøkelsen som omfatter over 30 millioner mennesker. Når kronisk syke og røykere siles vekk, grupper som ofte har lav kroppsvekt, viser det seg at blant friske ikke-røykere er det helt klart de med normal vekt som lever lengst.

Resultatene ble nylig presentert i en artikkel i British Medical Journal.

- Funnene våre er en ny indikasjon på at BMI som tilsvarer overvekt og fedme, øker risikoen for å dø tidlig, sier forsker og førsteforfatter Dagfinn Aune ved NTNU til Gemini.no.

Veide studiene Flere undersøkelser de siste årene har konkludert med at det kan være sunt å ha litt ekstra fett på kroppen, flere av dem oppsummert i det amerikanske forskningsnettstedet LiveScience. Normalvektig BMI ligger mellom 20 og 25, mens BMI på 25 til 30 tilsvarer overvekt. Lett fedme defineres som BMI på 30 til 35.

De forrige analysene viste at en BMI på 25 ga den laveste dødeligheten, og både å være litt slankere og litt feitere enn det så ut til å øke risiko for tidlig død.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer