Industriforbund mot Ap-samarbeid med MDG

- Noen klimadesperate vil ha samarbeid med MDG

Industri Energi sier at Ap mister deres støtte hvis de åpner for samarbeid med MDG nasjonalt. Fellesforbundet kaller det en elendig idé.

DAGEN DERPÅ: Arbeiderpartiets sentralstyre møtes dagen etter lokalvalget. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er bare et sterkt Arbeiderparti som kan kombinere og levere helhetlige løsninger innen jobbsikkerhet, klima-, nærings- og distriktspolitikk.

- Og så er det noen som blir klimadesperate og konkluderer med at vi må samarbeide med MDG på nasjonalt plan. Jeg har vært tydelig på at det er en elendig idé.

- Årsaken er enkel: Ap skal være partiet med de massive og bærekraftige løsningene i klimapolitikken. Vi skal utvikle, ikke avvikle hundretusenvis av jobber relatert til petroleumsnæringen, noe Aps ledelse også har vært tydelige på, sier Eggum i en epost til Dagbladet.

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen har gjort det til Klassekampen, energi- og miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide likeså i DN og byrådsleder Raymond Johansen i Oslo er også klar:

Arbeiderpartiet bør søke samarbeid med MDG inn mot stortingsvalget i 2021.

- Hvem er Espen Barth Eide?

Først ut var Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide i Dagens Næringsliv. Han fikk et rasende svar tilbake.

- Vi hadde et opprivende landsmøte knyttet til olje, men fant fram til et kompromiss og var enige om at vi skal utvikle oljenæringen. Vedtaket samlet oss.

- Så kommer Barth Eide noen dager før valget og åpner for et samarbeid som vil avvikle oljenæringen. Hvilken posisjon har egentlig han? Han er ingenting. Han er en vanlig stortingsrepresentant fra Oslo. Han må selv svare på hvem han snakker for, sa Eggum til TV2.

Eggum leder LOs største forbund i privat sektor med 160 000 medlemmer.

Han sier han og Eide har skværet opp etter denne ordvekslingen.

- Klinkende klart

Men et nasjonalt samarbeid mellom Ap og MDG blir blir også uten støtte fra LO-forbundet Industri Energi som organiserer 56 000 industriarbeidere er innen olje- og gassnæringene.

- Signalet fra våre tillitsvalgte er klinkende klart. De er overhodet ikke interessert i at man skal utvikle industriarbeidsplasser på MDGs premisser, sier leder Frode Alfheim i Industri Energi til Dagbladet.

Taper til MDG - og Sp

Alfheim mener man kan ha sett seg blind på forskjellen på by og land når man åpner for et sånt samarbeid. Ja, Ap går tilbake både i byene og i de tradisjonelle industriområdene. Men årsaken er vidt forskjellig.

- Arbeiderpartiet taper til Sp i industriområdene, slår Alfheim fast, og understreker at industrien forstår at de må ta klima- og miljødebatten på alvor og bidra til å utvikle en renere industri.

- Denne omstillingen må være etter den norske modellen med et samarbeid mellom partene i arbeidslivet og staten. Da samarbeider man ikke med et parti som sier de skal legge oss ned og innføre borgerlønn, sier Alfheim.

Raymond Johansen ble gjenvalgt som byrådsleder i Oslo, men betalte en høy pris i de tradisjonelle arbeiderklasseområdene. På Alna gikk partiet tilbake 20,3 prosentpoeng (pp), Grorud, Søndre Nordstrand og Stovner 18 pp.

Samtidig er partiet utsatt for et jordskjelv i Nord-Norge. I Nordland og Troms og Finnmark går Ap tilbake 9 pp. Ap-bastionen Rana i Nordland går partiet tilbake 17,1 pp, mens Senterpartiet går fram 18,9 pp og blir største parti.

- Ære være Raymond, for det prosjektet de har i Oslo. Men Jonas Gahr Støre er leder av Arbeiderpartiet for hele landet. Legger man i sammen Ap og Sp har du ca. 40 prosent, legger du til SV får du 46 prosent. Hvorfor skal han skremme Sp fra oss med å vise til et parti som ikke er i nærheten av den oppslutningen? spør Alfheim retorisk.

Støre nevnte ikke MDG

Jonas Gahr Støre talte seint i går kveld til valgvaken til Oslo Arbeiderparti og nevnte ikke med ett ord at Ap skal søke samarbeid med MDG i kommuner og fylker rundt i landet, selv om Ap har styrt Oslo sammen med MDG de siste fire åra.

I stedet pekte han på regjeringskameratene fra 2005-2013 SV og Sp.

Støre gjentok overfor Dagbladet utenfor sin egen bolig på Ris i natt det samme: Det er Senterpartiet og SV det er naturlig å samarbeide med for Arbeiderpartiet.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen deltar i dag klokka 14 på sentralstyremøte i Arbeiderpartiet. På vei inn til møtet svarte han ikke direkte på spørsmålet om Ap kan samarbeide med MDG, men sa følgende:

- LO vil aldri gi et godkjentstempel på en politikk som medfører at titusener av arbeidsplasser for våre medlemmer blir lagt ned.

SENTRALSTYREMØTE: Byrådsleder Raymond Johansen møtte pressen på vei til sentralstyremøte i Arbeiderpartiet. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer