Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Noen kommer, noen går

Jerusalem er ikke for alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så nå er de her også. Israelske bosettere finansiert av rike amerikanere har kjøpt og flyttet inn i et hus i nabolaget al-Tor øverst på Oljeberget med utsikt over gamlebyen i Jerusalem og en hærskare hellige steder. Målet til organisasjonen som har kjøpt huset er å øke den jødiske befolkningen i palestinske Øst-Jerusalem. Den palestinske selgeren blånekter for at han visste at det var jødiske kolonister som hadde tenkt å flytte inn og plasserte sikkerhetsvakter med automatgevær utenfor. For noen dager siden ble han funnet skamfert og drept. Moren, som nå har bosetterne til naboer, men ikke lenger noen sønn, sørger og koranversene runger ut av åpne vinduer.

NOENLUNDE SAMTIDIG MED at settlerne og de væpnede vaktene deres inntok al-Tor, pakket noen av deres naboer (mine husverter), det palestinske ekteparet Hanna og Abed Jabbarin og deres tre barn, koffertene sine og reiste til Jordan. Ikke akkurat på ferie. Familien, som er amerikanske statsborgere, vendte tilbake til hjembyen Jerusalem for sju måneder siden etter å ha bodd rundt 30 år i USA. I løpet av det knappe året har de tatt turen til nabolandet i øst for å fornye visumene sine tre ganger, slik de må ifølge israelsk lov. Siden de kom tilbake til huset de har investert alle sparepengene sine i etter mange års hardt arbeid i USA, har de kjempet for å få tilbake sine israelske identitetspapirer som gir dem retten til permanent oppholdstillatelse i byen. Så langt uten hell.

NÅ SITTER DE på et hotellrom i det jordanske hovedstaden Amman og venter. For en uke siden, da de hadde vært i Amman et par dager, pakket de sakene sine for å dra tilbake til Jerusalem. Men da de kom til den israelske grensa ved Allenby-brua over den uttørrede Jordan-elven på Vestbredden, var det kroken på døra. «Nektet adgang», ble stemplet med rødt i passene deres. De hadde ikke noe annet valg enn å reise tilbake til fjellene i Amman. Dagen etter dro de til den amerikanske ambassaden som utstedte nye pass. Håpet var å fly til Tel Aviv og at israelerne ville slippe dem inn derfra med de nye passene. De fløy av gårde. Framme i passkontrollen så det ut til å gå bra. Først ble passene til barna, som er født i USA, sjekket. Det gikk verre med Hanna og Abed Jabbarin, som er født i Jerusalem.

«VI VET at dere vil tilbake for å bo der», brølte de israelske flyplassfolkene, ifølge en gråtende Hanna Jabbarin på telefon fra Amman. Med lille Mehdi (2) med 40 i feber på armen, fikk hun vite at de ikke vil bli sluppet inn til hjembyen sin før om ti år. Ved et desperat besøk på den amerikanske ambassaden Amman sa de at dette er et internt israelsk anliggende, og at de ikke kan gjøre noe for å hjelpe. En hvilken som helst jøde i verden har rett på israelsk statsborgerskap. Etiopier, argentiner, inder? Det er det samme så lenge du er født jøde. Velkommen til Israel. Men palestinske Hanna og Abed Jabbarin som er født i Jerusalem? Nei, nei og atter nei. «Nektet adgang».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling