- Noen land saboterer klimaforhandlingene

Mener miljøminister Erik Solheim (SV).

KRITISK TIL TIDSBRUKEN: Altfor mye tid på klimatoppmøte har gått med til å diskutere detaljer istedenfor de store spørsmålene, mener miljøminister Erik Solheim.  Foto: Kristian Ridder-Nielsen
KRITISK TIL TIDSBRUKEN: Altfor mye tid på klimatoppmøte har gått med til å diskutere detaljer istedenfor de store spørsmålene, mener miljøminister Erik Solheim. Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Enkelte land på klimatoppmøtet har forsøkt å sabotere forhandlingene, mener miljøminister Erik Solheim (SV).

Han ønsker ikke å nevne navn, siden det kan gi de aktuelle landene et påskudd til å starte nye, lange diskusjoner om ting som ikke dreier seg om innholdet i en ny klimaavtale.

Men han gjør det klart at han ikke sikter til noen av de store landene i forhandlingene.

Solheim frykter at landene på København-møtet ikke vil bli enige om utslippsreduksjoner som er store nok til å hindre at temperaturen på jorda stiger mer enn to grader.

Konkret frykter han at rike land ikke vil gå med på store nok utslippskutt, og at store u-land, som Kina og India, ikke godtar ordninger som gjør det mulig å kontrollere om de følger opp sine mål om utslippsbegrensninger.

Solheim mener forhandlingene i København har vært preget av langtekkelige drøftinger av detaljer som har tatt oppmerksomheten bort fra de egentlige stridsspørsmålene.

- Den største svakheten med klimamøtet er at det har vært brukt for mye tid på prosedyrespørsmål, sier Solheim til NTB.

Han er imidlertid fornøyd med Norges innflytelse i forhandlingene.

- Bruker man dette som målestokk, så har møtet vært en dundrende suksess, sier miljøministeren, som understreker at klimaforhandlingene dreier seg om langt viktigere ting en Norges selvbilde.

(NTB)