Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Noen ljuger om øvelse Vest

Den russisk/hviterussiske militærøvelsen «Zapad» - Vest -begynte i går. Den har skapt angst og i nabolandene, der det fryktes alt fra fra invasjon til kupp.

SPILL? Hviterussiske soldater forbereder øvelsen Zapad tidligere i uka. Foto: AP / NTB Scanpix
SPILL? Hviterussiske soldater forbereder øvelsen Zapad tidligere i uka. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øvelsen foregår fra Karelen ved Finland, i nord, til grensa til Ukraina, i sør, og i den russiske enklaven Kaliningrad ved Østersjøen, mellom Polen og Litauen. Ifølge Russiske myndigheter vil det delta 12 700 soldater i øvelsen, som gjennomføres hvert 4. år.

Men Estlands statsminister Jüri Ratas sa denne uka at han venter at 100 000 soldater vil delta. Norsk etterretning har sagt til VG at de regner med at et sted mellom 70 000 og 150 000 vil delta. NATOs generalsekretær Jens Stoltenbarg forklarer overfor Afteposten den store forskjellen på tallene med at det skyldes en blanding av «smutthull, tøying av grenser og underrapportering» av soldater. Blant annet ved at flere øvelser foregår samtidig. Den russiske viseforsvarsministeren Alexander Fomin sier dette til den tyske statskringkasteren Deutche Welle:

- Det er åpenbart ikke 100 000 soldater som deltar. Alt i alt, vil rundt 12 700 delta i øvelsene. Av dem som deltar, som trolig er det du snakket om, er 5 500 fra Russland, og 7 200 fra Hviterussland, sa Fomin.

Tallet 13 000 er sentralt. Fordi hvis øvelsen involverer mer enn 13 000 soldater så skal observatører fra OSSE kunne observere hele øvelsen. Med en øvelse på mindre enn 13 000 kan utenlandske observatører bare være til stede på deler av øvelsen, og over et begrenset tidsrom. Det er invitert observatører fra fem NATO-land, og Sverige og Ukraina.

På forhånd har det vært spekulert i at man i øvelsen vil trene på militære operasjoner mot naboland som de baltiske landene, Estland, Latvia og Litauen, og Polen. En annen vestlig frykt er at russerne forbereder en kupp i Hviterussland, og vil etterlate seg våpendepoter i landet i tilfellet en militær aksjon skulle bli aktuell, hvis for eksempel Hviterussland skulle søke medlemskap i EU eller NATO.

Den litauiske forsvarsministeren Raimundas Karoblis beskriver militærøvelsen som en fornærmelse mot de baltiske land og Polen. Det snakkes om de russiske styrkene som en «Troyansk hest», altså at Russland under øvelsen plasserer sine styrker på et annet lands territorium, til å bistå en invasjonsstyrke. Man kan beskrive den russiske annekteringen av Krim i mars 2014 som en «Troyansk hest», fordi den russiske Svartehavsflåten var stasjonert på ukrainske Krim, og det var flere russiske soldater der enn ukrainske.

Men Krim hadde sine forutsetninger som verken Hviterussland, de baltiske land, eller Polen, har. Krim var av strategisk stor betydning for Moskva som sete for Svartehavsflåten, majoritetsbefolkningen var etnisk russisk, og historisk var halvøya mer russisk enn ukrainsk.

De baltiske land og Polen er medlemmer av NATO, og etter at også Donald Trump har bekreftet gyldigheten av alliansens paragraf fem, om at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle, er et russisk angrep på disse landene nærmest utenkelig. Selv om den russiske presidenten Vladimir Putin har vist seg å være en utenrikspolitisk spiller som tar sjanser, må man langt tilbake i historien for å finne eksempler på at Russland har startet kriger de ikke følte seg sikre på å vinne. Krig mot NATO-land er ikke en slik krig.

Så Hviterussland. Sett fra Moskva skiftet Ukraina side, fra Moskvas innflytelsessfære, til EUs, etter den ukrainske revolusjonen i 2014. Derfor kunne militæraksjonene på Krim og i Øst-Ukraina på sitt vis begrunnes. Det samme er ikke tilfelle i Hviterussland, selv om president Aleksandr Lukasjenko utfordrer Russland med til en viss grad å gjøre sine hoser grønne i Brussel.

Til tross for sine neppe helt presise forsikringer om at bare 12 700 soldater deltar i Zapad, er det grunn til å tro viseforsvarsminister Fomin på ett punkt. Nemlig hans forsikring om at menneskene i Russlands naboland kan sove trygt den uka øvelsen Zapad pågår.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!