Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Noen må forbli syke

- Vi kan ikke løse alle helseproblemer, sier helseminister Tore Tønne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selv i de rikeste land kan man ikke løse alle helseproblemer. Velstandsutviklingen gjør at vi etterspør mer, ikke mindre, helsetjenester, og den teknologiske utviklingen gir oss nye muligheter hver dag. Det vil bli en etisk utfordring hvor vi trekker grensen for hva det offentlige skal ta seg av, sier helseminister Tore Tønne.

I dag kåret Verdens Helseorganisasjon (WHO) helsevesenet i Norge til det 11. beste i verden. Tønne ser på dette som en bekreftelse på at helsevesenet i Norge er «rimelig bra».

- Men dette må ikke lede til selvtilfredstilhet. Alt er ikke som det skal være i helse-Norge. På mange områder er det rom for forbedring.

Her er helsetoppen:

Forventet frisk
levealder
 

Effektivt
helsevesen
 

Pengebruk
pr. innbygger
 

1,

Japan (74,5 år)

Frankrike

USA

2.

Australia (73,2)

Italia

Sveits

3.

Frankrike (73,2)

Spania

Tyskland

Norge:

15. plass (71,7 år)

11.plass

16.plass

På bunn:

Sierra Leona (25,9)

Sierra Leone

Somalia

Frankrike best

WHOs gjennomgang tar i motsetning til tidligere studier ikke bare for seg helsetilstand og levealder, men hvor effektivt helsevesenet i det enkelte land er i forhold til pengebruken, og hvor fornøyde innbyggerne er. Helsevesenet i Frankrike kåres til det som yter best, med Italia og Spania på andre plass. Japan har høyest levealder.

Ikke overraskende er det USA som leder an i pengebruken på helsefronten. Men til tross for at de bruker hele 3 724 dollar per innbygger årlig ligger de bare på 37. plass i den samlede oversikten over helsesystemes effektivivet og befolkningens helse.

«RIMELIG BRA»: Norsk helsevesen er «rimelig bra», mener helseminister Tore Tønne. Her ser vi korridorpasienter ved Regionssykehuset i Trondheim.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling