- Noen må gå etter dette

Bistandsadvokat berømmer 22. juli kommisjonen for sitt mot, men krever samtidig de ansvarlige i politiet sin avang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bistandsadvokaten har ikke fått oversikten over det totale innholdet i den 480 sider store rapporten til 22. juli kommisjonen, som ble lagt fram kl 13.00 i dag. Men en ting er hun sikker på.

- Noen må gå i den ansvarlige politiledelsen etter dette her. Jeg gir ikke ut noen navn, men det er de som er ansvarlig, sier Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

Bistandsadvokaten opplever på vegne av både seg sjøl og klientene at kommisjonens rapport som noe nær en mental oppreisning.

- Det er godt å få støtte på det vi hele tiden har ment, og også blitt kritisert for å si, at det var mulig for politiet å være på Utøya minst20 minutter tidligere. Da kunne mange flere liv vært reddet, slår hun fast.

Lese i ro og mak Mens Dagbladet intervjuer Larsen står hennes data på. Der går pressekonferansen direkte.

- Jeg må forsøke å få med meg så mye som mulig, for jeg har jo ikke rukket å lese noe på rapporten, forteller Larsen.

Men det skal hun gjøre. I ro og mak skal hun ta for seg alle sidene i kommisjonens rapport. En kommisjon hun for øvrig har meget høye tanker om.

Er modig - Ja, mitt umiddelbare inntrykk er at kommisjonen har gått mye lenger og er mer tydlig enn jeg ville ha trodd fra et regjeringsoppnenvnt utvalg. Her har kommisjonen vist mot, sier Mette Yvonne Larsen.

<strong>MODIG:</strong> Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen synes 22. juli kommisjonen har vært modig i sin rapport. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
MODIG: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen synes 22. juli kommisjonen har vært modig i sin rapport. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Om rapporten vil få bæring på eventuelle erstatningsbeløp og framtidige erstatningssøksmål mot politiet og Staten vil hun ikke si noe om.

- Først vår vi se på dette med voldsofferserstatninger, så får det andre eventuelt komme senere.

Nye folk - Det hevdes fra kommisjonen at dette må vi lære av, men burde ikke egentlig politiet og myndighetene for lengst ha vært oppdatert på krisehåndtering?

- Jo, det synes jeg. De som satt i førersetet den 22. juli i fjor har vært opptatt av å forsvare seg. Skal vi virkelig lære noe av dette kan ikke de som er ansvarlige sitte, og la det hele fortsette. Her må det nye folk inn, slår Mette Yvonne Larsen fast.

<strong>VENTET:</strong> Mens politi og redningspersonell ble stående på landsiden og tok i mot ungdommer fra Utøya, klarte frivillige å foreta mange redninger med fare for eget liv. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen / Dagbladet Terrorangrepet Utøya
VENTET: Mens politi og redningspersonell ble stående på landsiden og tok i mot ungdommer fra Utøya, klarte frivillige å foreta mange redninger med fare for eget liv. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen / Dagbladet Terrorangrepet Utøya Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer