PÅ VEI OVER_  Mannskapet på fiskeskøyta "Havglimt" har festet et reip over til Kyrre Lyngdals soverom i huset ute i Lyngenfjorden i går ettermiddag, en halvtime etter jordskredet.  MMS-FOTO: ESPEN LYNGDAL.
PÅ VEI OVER_ Mannskapet på fiskeskøyta "Havglimt" har festet et reip over til Kyrre Lyngdals soverom i huset ute i Lyngenfjorden i går ettermiddag, en halvtime etter jordskredet. MMS-FOTO: ESPEN LYNGDAL.Vis mer

- Noen må ha bestemt at Kyrre ikke skulle dø ennå

Pleier aldri å hvile på loftet. Slik kan han ha berget livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Seksten familier venter i ettermiddag på signaler fra geologene om når de kan flytte inn igjen i husene sine etter jordskredet i Lyngseidet i går.

Kyrre Lyngdal (61) har ikke noe hus mer når han blir utskrevet fra sykehuset i Tromsø seinere i dag og reiser hjemover. Men han er i live og uten alvorlige fysiske skader.

Og det er ingen selvfølge etter den dramatiske ettermiddagen i går der han ble reddet ut fra soveromsvinduet i huset sitt av fiskeskøyta «Havglimt», mer enn hundre meter ute i Lyngenfjorden.

- Jeg har snakket så svint med han på telefon på sykehuset i dag. Han er lei seg for at han ikke har noe hjem lenger, men han har greid seg tålelig bra, sier søsteren Reidun Lyngdal til Dagbladet.

Kjøpe klær Kyrres datter Monja skal kjøre faren hjem til Lyngseidet. Først skal hun på en shoppingsrunde i Tromsø for å kjøpe klær og det aller nødvendigste til faren. 

Alt ligger under vann i huset, som i dag blir forsøkt slept inn mot land i Lyngseidet.

Søsteren Reidun, som også bor i Lyngseidet, men utenfor det rasstengte området, medgir at hun ikke alltid har så stor tiltro til de såkalte «høyere makter».

- Men denne gangen må noen ha bestemt at Kyrre ikke skulle dø ennå, sier Reidun Lyngdal, og gleder seg til å se broren igjen.

Dersom han hadde vært alle andre steder i huset enn på soverommet i loftsetasjen da jordmassene løsnet ved 15.45-tiden i går, er det stor sannsynlighet for at det hadde gått helt galt.

Pleier aldri å gå opp - Kyrre fortalte meg i dag at han bare skulle ta seg en liten blund etter middag. De få gangene han gjør det, er det alltid på sofaen i stua i 1. etasje. Denne ettermiddagen gikk han opp på soverommet isteden, uten at han husker at det var noen spesiell grunn for det, sier søsteren til Dagbladet.

Bilen hans ligger ute i skredet. Det samme gjør campingvogna og båten, som han hadde tatt på land for å pusse opp.

Bare klesstativet i resten av hagene er igjen, helt på stupet.

Helt på kanten Ett av de 16 evakuerte husene i Solhov-grenda står også helt ute på raskanten.

Beredskapsgruppa i Lyngen kommune har oppsummert situasjonen i formiddag.

- Det er andre veier inn til det rassperrede området enn veien som ble tatt av raset i går. Vi venter alle spent på hva geologene fra NVE og Multiconsult kommer til seinere i dag. Uansett har vi midlertidig innkvartering til alle de evakuerte, sier rådmann Leif Lintho til Dagbladet.

Borerigg Geologene dro til rasstedet ved 11.30-tiden lørdag. De ventet på en borerigg som skulle komme fra Tromsø ved 12.30-tiden, får NTB opplyst.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som er statlig skredmyndighet, og som har skredeksperter til stede i Lyngen for å klarlegge omfanget av kvikkleireskredet.

Ekspertene skal også forsøke å avklare hva som skal til for å sikre bebyggelsen som ligger i nærheten av skredområdet.