Tiltak mot unge lovbrytere:

- Noen må låses inne

I 2018 ble det registrert 182 gjengangsforbrytere blant ungdommer mellom 12-15 år i Oslo. Visepolitimester Bjørn Vandvik sier at noen av disse må låses inne.

UNGDOMSKRIMINALITET: To brødre på 17 og 19 år ble tidligere i år siktet i forbindelse med knivstikkingen av en 18 år gammel mann ved Grønland torg i Oslo. Langt yngre Oslo-tenåringer begår grov kriminalitet i hovedstaden, og nå tar politiet grep. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNGDOMSKRIMINALITET: To brødre på 17 og 19 år ble tidligere i år siktet i forbindelse med knivstikkingen av en 18 år gammel mann ved Grønland torg i Oslo. Langt yngre Oslo-tenåringer begår grov kriminalitet i hovedstaden, og nå tar politiet grep. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo kommune og Oslo politidistrikt opplyser at de vil sette inn ni tiltak for å forsterke innsatsen mot unge lovbrytere.

Tallene viser at det i 2018 var en oppgang på 31 gjengangere blant lovbrytere i alderen 12-15 år.

Det totale antallet unge som er registrert for lovbrudd gikk imidlertid ned fra 2017 til 2018. Men antallet gjengangere – unge som blir registrert med fire eller flere lovbrudd – gikk opp, og er nå på totalt 182 ungdommer.

KUNNE BLITT DRAPSMANN: 23. januar i år ble en 18 år gammel mann knivstukket i halsen ved Akerselva på Grønland. Den antatte gjerningspersonen, en 14 år gammel gutt, var ifølge politiet bare millimeter fra å bli drapsmann. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KUNNE BLITT DRAPSMANN: 23. januar i år ble en 18 år gammel mann knivstukket i halsen ved Akerselva på Grønland. Den antatte gjerningspersonen, en 14 år gammel gutt, var ifølge politiet bare millimeter fra å bli drapsmann. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Alvorlig kriminalitet

Visepolitimester i Oslo politidistrikt, Bjørn Vandvik, forteller til Dagbladet at politiet nå ønsker å finne ut mer om bakenforliggende årsaker til at barn og unge faller utenfor.

Politiet har vært opptatt av å få en annen tilnærming til unge som begår alvorlig kriminalitet, og som er en fare for seg selv og samfunnet.

- Vi har sett at flere av disse gjengangerne har vært involvert i ran og voldsbruk, mens for noen er lovbruddene ganske varierte. Vi ser at det har blitt en lavere terskel for å bruke vold, våpen og ty til farlige handlinger.

- Vi har ett eksempel på en 14 år gammel gutt som brukte kniv, hvor det bare var flaks at fornærmede overlevde, sier Vandvik til Dagbladet.

- Må låses inne

Ett av de ni tiltakene er at det vil bli opprettet et nytt institusjonstilbud for personer i aldersgruppen som begår alvorlige eller gjentatte kriminelle handlinger. Tilbudet skal utvikles i samarbeid med fagmiljøene innen barne- og familievern.

Vandvik forteller at det har vært et problem med ungdommer som stikker av fra institusjoner. Så bruker politiet to uker på å finne dem igjen, før de to timer seinere stikker av på ny.

- Først og fremst må man se på institusjonstilbudet som et behandlingstilbud, sier Vandvik og tilføyer:

- Men det må være noe med lås. Noen av disse gjengangerne må til sjuende og sist låses inne. Vi har nok eksempler på at ungdommer stikker av, og da blir samfunnet handlingslammet.

Vandvik understreker at unge lovbrytere som må låses inne, gjelder barn som utviser alvorlig truende atferd. Det handler om barnets beste, at samfunnet skal kunne komme i posisjon til å hjelpe dem.

FORSTERKET INNSATS: Oslo kommune og politidistrikt vil forsterke innsatsen mot unge lovbrytere. Visepolitimester Bjørn Vandvik sier at noen av gjengangerne må låses inne. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
FORSTERKET INNSATS: Oslo kommune og politidistrikt vil forsterke innsatsen mot unge lovbrytere. Visepolitimester Bjørn Vandvik sier at noen av gjengangerne må låses inne. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

15 millioner

De 182 unge gjengangsforbryterne står for nær halvparten av kriminaliteten som aldersgruppen blir registrert for, opplyser Oslo kommune i en pressemelding. Som følge av dette, lanserer kommunen og politiet nå en felles handlingsplan. Det er satt av 15 millioner kroner i prosjektmidler.

Byrådsleder Raymond Johansen sier at Oslo er en trygg by, men at de tar økningen av unge gjengangere på alvor.

- Kriminalitetsbekjempelse er politiets oppgave, men forebyggingen er det viktig at vi samarbeider tett om. Vår nye handlingsplan med tiltak for å redusere antallet unge gjengangere vil hjelpe oss i dette arbeidet, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Politimester i Oslo politidistrikt, Hans Sverre Sjøvold, mener at dialogen mellom kommunen og politiet er viktig for effektiv forebygging.

- Jeg mener denne handlingsplanen vil kunne være med redusere gruppa av ungdom som er registrert for mange lovbrudd, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

Tiltakene

1. Umiddelbar og bedre koordinert oppfølging rett etter lovbrudd.

Ungdom i målgruppen skal gis individrettet koordinerte oppfølging rett etter et lovbrudd.

2. Unge som begår gjentatt kriminalitet skal følges opp tettere.

Tiltakene skal gi langsiktig, tett individuell og relasjonell oppfølging. Det skal arbeides med den unges nettverk og med familiestøttende tiltak der det er hensiktsmessig. Ungdommene skal være trygge i tiltakene, risikoanalyse gjennomføres.

3. Nytt institusjonstilbud for unge som begår alvorlige eller gjentatte kriminelle handlinger.

Et nytt kommunalt institusjonstilbud opprettes, rettet mot barn og unge i alderen 12-15 år som begår alvorlige eller gjentatte kriminelle handlinger.

4. Ungdom med egenerfaring på området involveres tettere i arbeidet.

Alle tiltak i prosjektet skal involvere unge fra målgruppen i utforming og evaluering av tilbudet.

5. Lage forpliktende byomfattende retningslinjer for informasjonsflyt.

Prosjektet kartlegger hvilke hindringer aktører i feltet opplever i samarbeidet og informasjonsutveksling mellom ulike instanser. Arbeidet skal resultere i byomfattende retningslinjer og fremmes for politirådet i 2019.

6. Utdanningsetaten og Oslo politidistrikt skal ha gjensidig utveksling av informasjon og kunnskap om målgruppen.

Utdanningsetaten, skoler og Oslo politidistrikt forplikter seg til tett dialog om elevinntak og skolestart.

7. Bedre kunnskapen om lovbruddenes karakter og omfang.

Kvartalsvise uttrekk av politiets statistikk skal danne grunnlag for arbeidet i prosjektet og i SaLTo-nettverket.

8. Bedre kunnskapen om karakter og omfang av gjentatt kriminalitet begått av unge.

Unge i målgruppen for arbeidet kartlegges. Kartleggingen vil utarbeides årlig.

9. Evaluere for å videreføre tiltakene som viser best effekt.

Tiltakene som iverksettes mot målgruppen evalueres. Evalueringen vil kartlegge virkningen av tiltak og hvordan tiltakene er implementert, herunder hvilke utfordringer og styrker aktørene selv har opplevd i gjennomføringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer