- STOPP DENNE MANNEN; Den russiske opposisjonspolitikeren og sjakklegenden Garry Kasparov ber USA stoppe den russiske presidenten Vladimir Putin Foto: Kreml
- STOPP DENNE MANNEN; Den russiske opposisjonspolitikeren og sjakklegenden Garry Kasparov ber USA stoppe den russiske presidenten Vladimir Putin Foto: KremlVis mer

- Noen må stoppe denne mannen

Den russiske opposisjonspolitikeren og sjakklegenden Garry Kasparov langer ut mot Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske opposisjonspolitikeren og sjakklegenden Garry Kasparov ber USA stoppe den russiske presidenten Vladimir Putin. 

- Å forsøke å ignorere verdens farer og diktatorer fungerer aldri lenge. Og situasjonen i Ukraina vil bli vanskeligere å håndtere jo lengre man venter med sterke tiltak, skriver Kasparov i et innlegg i The Daily News.

Sjakklegenden mener imidlertid ikke at USAs neste trekk bør komme i form av militær maktbruk - men at Putin må forstå at USA er villig til å være hard i klypa.

Kasparov - som også er en av den norske sjakk-verdensmesteren Magnus Carslens våpendragere - foreslår at USA skal gå i bresjen for «å kaste Russland ut av de internasjonale institusjonene som Putin misbruker», og at landet skal gå målrettet etter finansene til Putins allierte

- Avslør selskapene deres som de globale krimsyndikatene de er, skriver Kasparov, som legger til at dersom Russland fortsetter  å oppføre seg uavhengig av det internasjonale samfunnet, har USA alltids «Iran 1979»-muligheten - altså å påføre landet omfattende økonomiske sanksjoner.

Les også: 93 prosent stemte for at Krim skal bli en del av Russland

- Forfalsker resultatene USA og EU gjorde det imidlertid allerede søndag ettermiddag klart at folkeavstemningen er ulovlig, og at utfallet kommer til å bli underkjent. De varslet på forhånd også harde sanksjoner mot Russland allerede mandag hvis landet ikke avblåste folkeavstemningen på Krim, trekker seg tilbake og går i dialog med Ukraina, melder NTB.

- Det de kaller en folkeavstemning, kommer ikke til å skje på Krim, men i Kremls kontorer, sa Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov i går, ifølge NTB.

- Russiske styrer har ingen planer om å holde en folkeavstemning, de skal bare forfalske resultatene, fortsatte han.

Folkeavstemningen ble imidlertid avholdt som plangt. Hele 93 prosent av innbyggerne på Krim har stemt ja til at halvøya skal bli en del av Russland, melder RIA Novosti.

Som Dagbladet omtalte tidligere i dag, er resultatet som ventet. I dag ble det også kjent at Russland og Ukraina er enige om en våpenhvile fram til 21. mars.

Kasparov er helt klar på at Putin gjør seg klar for krig, i et forsøk på å sy sammen en Frakenstein-versjon av Sovjetunionen gjennom utpressing og rå makt.

BER USA GRIPE INN: Den russiske opposisjonspolitikeren og sjakklegenden Garry Kasparov ber USA stoppe den russiske presidenten Vladimir Putin. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BER USA GRIPE INN: Den russiske opposisjonspolitikeren og sjakklegenden Garry Kasparov ber USA stoppe den russiske presidenten Vladimir Putin. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Titusener av russiske soldater kom til Krim i dagene etter maktskiftet i landet og avsettelsen av den pro-russiske presidenten Viktor Janukovitsj 22. februar

Kasparov er klar på det er en invasjon som foregår, og viser til at russiske styrker har samlet seg langs Ukrainas østlige grens. 

- Intern russisk propaganda om behovet for å beskytte etniske russere inne i Ukraina har nådd et febrilsk nivå, skriver han.

- Minner om Georgia-konflikten Samtidig skriver Mikheil Saakasjvili, som var president i Georgia under krigen i Sør-Ossetia i 2008, i et innlegg i britiske The Guardian at situasjonen på Krim, har flere fellestrekk med de dramatiske hendelsene i hans hjemland. 

Han viser til at at også da viste Russland til behovet for å beskytte etniske russere før de rullet stridsvognene inn i landet.

- Det er mange paralleller også i hvordan konfliktene startet. I måneder før august 2008 tok «uidentifiserte tropper», forkledd som lokale opprørere, mer og mer kontroll over Georgias separatist-regioner, og havnet i stadig flere treffninger med lokale styresmakter, skriver Saakasjvili.

Den tidligere presidentene mener dessuten at Georgia- og Krim-konfliktene har det til felles at Russland forholder seg til regionens vilje - etter at en etnisk gruppe er blitt forvist fra regionen. I Georiga ble først de etniske georgierne forvist fra Sør-Ossetia og Abkhasia; i Krim gjentar historien seg med dagens folkerettsttridige folkeavstemning gjennomført etter at den tartarske majoriteten er forvist fra regionen, hevder han. 

ADVARER; Georgias tidligere president Mikheil Saakasjvili mener Krim-konflikten har slående likhetstrekk med krigen i Sør-Ossetia. Foto: Knut Falch / SCANPIX
ADVARER; Georgias tidligere president Mikheil Saakasjvili mener Krim-konflikten har slående likhetstrekk med krigen i Sør-Ossetia. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer