- Noen må ta dyra i forsvar

Du har plikt til å tyste på naboen din hvis et dyr blir mishandlet eller forlatt. Mistanke er nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lite får Elin Tvedt så sint som mishandling av forsvarsløse dyr. Nå går hun i bresjen for å få stoppet feriedumping av kjæledyr.

Krever handling

- Politikerne må handle. Dette stopper ikke av seg selv, men vil fortsette helt til noen setter foten ned. Vi trenger fengselsstraffer og bøter, sier Tvedt. Hun vet om flere som har gitt dyremishandlere real juling.

- Jeg er ikke for det, men har forståelse for at de går til det skrittet når ingen annen straff kommer. Det er forsket på at mennesker som mishandler dyr, ofte er de som seinere i livet mishandler mennesker, sier Tvedt, som er på ferie i barndomshjemmet i Ølen utenfor Haugesund, omgitt av dyr slik hun også var som barn.

- Noen må ta dyra i forsvar. Vi kan ikke stå og se på at de går for lut og kaldt vann.

Ditt eget ansvar

- Vi har alle ansvar for dyra rundt oss. Dyrevernloven sier klart at alle, også utenforstående privatpersoner, har plikt til å gripe inn overfor skadde, syke og forsvarsløse dyr, sier Gulbrand Bakken i Landbruksdepartementet.

Du har plikt til å rapportere hvis naboen forlater katten i leiligheten, eller du er vitne til annen mishandling av dyr.

- Vi ber folk handle på mistanke, ikke visshet, sier Kjell Holme, som leder dyrevernsnemnda i Oslo, Asker og Bærum. I fjor hadde de 101 utrykninger. Tips fra publikum har reddet mange dyr.

- Vi tar alltid slike meldinger på alvor. I første omgang ringer vi, men vi kan få myndighet til å bryte oss inn i en bolig og hente dyra, sier han.

Også distriktsveterinæren har plikt til å reagere på henvendelser fra publikum.

- Bare ring, oppfordrer Holme.

Drømmer om gård

Straffen er bøter inntil 6000 kroner. I gjentatte og graverende tilfeller kan en politianmeldelse bli slutten på dyreplageri. Det er sjelden slike saker ender med fengsel.

- Jeg ønsker meg en opptrapping av etterforskningen rundt forlatte dyr. Politiet bør frata eierne retten til å ha dyr.

- Jeg synes strafferammen er latterlig lav, og jeg har aldri hørt om noen som er blitt straffet, sier Tvedt, som drømmer om å slå seg ned på bondegård på Vestlandet.

- Slik jeg lever nå, er jeg for travel til å ha dyr. Men om en ti års tid er drømmen å slå seg ned, og være omgitt av dyr. Helt siden jeg var liten, har jeg vært dyreelsker. Mamma fortvilet over alle løskattene jeg tok med hjem og håpet jeg kunne beholde.

- Det er så mange grusomme skjebner. Altfor mange dyr lider. Vi må ha handling, nå!

RASENDE OG DYREKJÆR: TV-programleder Elin Tvedt krever kraftigere lut mot alle som vanskjøtter og mishandler dyr. Nå er hun på ferie på familiegården.
<B>TYST:</B> Hvis naboen skader pus har du plikt til å anmelde ham for det.