Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Noen mennesker er for dumme til å komme noen vei i livet

- Han behandler det britiske folk som en hunderase.

VIL RISTE FROKOSTBLANDINGEN: Boris Johnson var klar i sin tale på at det måtte være bedre muligheter for de som ikke har økonomiske midler å gå på de beste skolene. - Jo hardere du rister esken, jo lettere er det for noen cornflakes å komme til toppen, sa Johnson. Samtidig mener at han det ikke er håp for noen. Her taler han under et partimøte. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal
VIL RISTE FROKOSTBLANDINGEN: Boris Johnson var klar i sin tale på at det måtte være bedre muligheter for de som ikke har økonomiske midler å gå på de beste skolene. - Jo hardere du rister esken, jo lettere er det for noen cornflakes å komme til toppen, sa Johnson. Samtidig mener at han det ikke er håp for noen. Her taler han under et partimøte. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): London-ordfører Boris Johnson er nok en gang i hardt vær. Under en tale kalt «What Would Maggie do Today» under Margaret Tatcher-forelesning ved senter for politiske studier i London, uttalte Johnson seg - på sedvanlig vist - friskt.

- Økonomisk likhet er umulig fordi noen mennesker er for dumme til å komme noen vei. Naturlige forskjeller mellom mennesker betyr at noen vil ha suksess og andre vil feile, sa Johnson under talen, ifølge Telegraph.

Lite imponert - Uansett hva man tror om verdien av IQ-tester, er det absolutt relevant i en samtale om likhet at så mange som 16 prosent av vår art har en IQ under 85, mens bare rundt to prosent har en IQ over 130, sa Johnson.

Johnson mente også at økonomisk ulikhet er nyttig fordi det vil få mennesker til å jobbe hardere.

- Misunnelse er viktig for økonomisk vekst, sa Johnson.

Visestatsminister og leder for Liberaldemokratene, Nick Clegg, ble forbauset og forbannet da han kommenterte Johnsons uttalelser i britisk radio.

Han mener uttalelsene avslører en ganske ubehagelig og likegyldig elitisme bak Boris Johnsons fasade som en morsom og engasjerende politiker.

- Dette betyr at Johnson behandler folk som en hunderase, sa Clegg til radiokanalen LBC.

Snakker for seg selv En rekke sentrale britiske politikere, også Johnsons partikolleger i Det konservative partiet, tar avstand fra Johnsons uttalelser.

Blant disse er statsminister og leder av partiet, David Cameron. Under et besøk i Beijing ble han spurt om Johnson snakket på vegne av partiet da han så ned på mennesker med lav IQ.

- Boris må få snakke for seg selv. Jeg tror det er veldig viktig at vi gjør alt vi kan for å sørge for at folk får like muligheter og at de kan få gjøre det beste ut av seg selv. Jeg tror på like muligheter, siterer Telegraph Cameron.

Finansminister George Osborne mener også partikollega Johnson tar feil.

- Jeg ville ikke sagt det på den måten. Det er politisk enighet om at det nærmest er umulig for alle å få likt utfall i liver. Det viktigste er at man har like muligheter, sier Osborne til BBC.

- Må riste frokostblandingen Boris Johnson var imidlertid klar på i sin tale at det var blitt for store forskjeller mellom fattig og rik i Storbritannia.

Han la til at han ønsket større muligheter for barn uten de økonomiske forutsetningene til å gå på de beste privatskolene. Og skapte et ganske klart bilde hvordan England skulle få fram de med et «gudegitt» talent fra de nedre samfunnslagene.

- Jo hardere du rister esken, jo lettere vil det være for noen cornflakes å komme på toppen, sa Johnson.

BEDRE DAGER: Boris Johnson er ansett som en av David Camerons sterkeste utfordrere til ledervervet i Det konservative partiet. Nå får London-ordførereren beskjed om at han snakker for seg selv. Foto: AFP PHOTO / OLI SCRAFF
BEDRE DAGER: Boris Johnson er ansett som en av David Camerons sterkeste utfordrere til ledervervet i Det konservative partiet. Nå får London-ordførereren beskjed om at han snakker for seg selv. Foto: AFP PHOTO / OLI SCRAFF Vis mer