- Noen mumlet bak meg

Donald Trump med nye angrep mot demokratene, ett døgn før primærvalget i New Hampshire.

RASENDE: Konfliktnivået mellom demokratene og president Trump når stadig nye høyder. En rasende Nancy Pelosi reiv i stykker talen til Donald Trump. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«I kveld er jeg i Manchester, New Hampshire, der det er et stort valgmøte. Jeg vil riste litt i demokratene - de har en kjedelige greie på gang», tvitret Donald Trump mandag, 12 timer før han gikk på scenen i New Hampshire.

For tirsdag er det nemlig klart for primærvalg i New Hampshire, både for republikanerne og demokratene. Rent formelt har også Donald Trump en motkandidat, Bill Weld, men det er bare en formalitet for presidenten.

- Hun var sint

Mer interessant er det hvordan resultatet på demokratenes side blir. Det synes nok presidenten også. Under det nevnte valgmøtet i Manchester langet Trump nok en gang ut mot demokratene. Både presidentkandidatene, og mot hans erkefiende, Nancy Pelosi.

Pelosi ga som kjent klart uttrykk for hva hun mente om innholdet i State of the Union-talen Trump holdt for ei snau uke siden, og tilkjennegjorte det ved å rive talen i to.

- Noen bak meg mumlet veldig. Det var veldig distraherende, sa Trump, og la til.

- Ei kvinne mumlet bak meg. Hun var sint. Det var mye sinne bak der.

De frammøtte under valgmøte svarte med å rope slagordet som en gang var rettet mot Hillary Clinton: «Lock her up!», altså, kast henne i fengsel.

- Svake

Trump gjorde også et poeng av at uavhengige velgere i New Hampshire kan stemme under demokratenes, og for så vidt republikanernes, primærvalg i staten.

- Jeg hører at mange republikanere vil stemme for den svakeste demokratiske kandidaten, sa Trump, som likevel bemerket at det var vanskelig for ham å si hvem som var «den svakeste».

I NEW HAMPSHIRE: Donald Trump hadde med seg datteren Ivanka under valgmøtet i New Hampshore. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix
I NEW HAMPSHIRE: Donald Trump hadde med seg datteren Ivanka under valgmøtet i New Hampshore. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix Vis mer

- De er svake alle sammen.

At Trump holdt et valgmøte i New Hampshire kvelden før primærvalget, har neppe bare med at det også er primærvalg for republikanerne dagen etter å gjøre. Det hadde han vunnet uansett.

Ifølge nyhetsbyrået AP er dette noe Trump har gjort flere ganger, med stort hell: Å arrangere store valgmøter for å trekke oppmerksomheten bort fra demokratiske debatter eller andre store og viktige øyeblikk, sånn at han selv forblir i søkelyset.

Samtidig som Donald Trump holdt sitt valgmøte, sto også flere demokrater på scenen.

Både Bernie Sanders og Pete Buttigieg, som gjorde det best under primærvalget i Iowa, der man riktig nok ennå ikke har fått de endelige resultatene, holdt valgmøter. Det samme gjorde også Elizabeth Warren, Joe Biden og Amy Klobuchar.

FORNØYD: Donald Trump var fornøyd med forsiden han hadde i The Washington Post etter riksretten. Bilder fra AP. Vis mer

Vil vinne New Hampshire

For Trumps del handler noe av interessen for New Hampshire om at det er en delstat han tapte med knappest mulig margin mot Hillary Clinton i 2016.

3000 stemmer var Clintons seiersmargin den gang, og Trump er nå overbevist om at han vil vinne over demokratenes kandidat til høsten.

- Vi kommer til å vinne New Hampshire med et valgskred.

Når det gjelder det knytte seg først spenning til i første omgang, så er det demokratenes primærvalg i delstaten.

Sanders i teten

Meningsmålingene den siste tida antyder at det er Bernie Sanders som ligger best an.

Ifølge statistikknettstedet FiveThirtyEight viser gjennomsnittet av alle målingene i det siste at Sanders ligger an til å få 26,1 prosent av stemmene. Buttigieg ligger her på 2. plass med 21,1 prosent av stemmene, før det er ett hopp ned til Warren og Biden, som har et snitt på målingene på henholdsvis 12,8 og 12,2 prosent.

Så er det store spørsmålet: Hvor viktig er det egentlig å vinne primærvalget i New Hampshire? Det kommer veldig an på hvem du spør.

- Dersom vi vinner her i morgen, så tror jeg vi har en vei fram mot seier, sa Sanders mandag kveld, ifølge nyhetsbyrået AP.

Og der Sanders, som ligger an til å gjøre det godt i New Hampshire, mener seier her vil legge grunnlaget for seier i hele nominasjonsprosessen, så mener Joe Biden at det ikke er like viktig.

- Jeg leder på de nasjonale meningsmålingene, sier Biden.

Det er ikke dermed sagt at han klarer å holde på den ledelsen. En fersk nasjonal måling viser en klar ledelse til Bernie Sanders, selv om Joe Biden riktignok også der måles inn på en 2. plass.

Det er ikke gitt at nasjonale målinger speiler det som skal skje i den enkelte delstat, men trenden har vært negativ for Biden i det siste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer