- Noen ønsket å jekke meg ned

Men Valla vet ikke hva hun skal jobbe med framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla innrømmer at det var noen som ønsket å jekke henne ned fordi hun var blitt for mektig sammenlignet med statsminister Jens Stoltenberg.

- Men at det forelå noen «master plan», kan jeg ikke si, sa Valla i et intervju i Redaksjon En i NRK mandag kveld.

20. desember i fjor ble Valla kåret til Norges mektigste person, mektigere enn statsminister Jens Stoltenberg. Ett år senere er hun fratatt alle verv og all makt.

I en tilsvarende kåring i år i VG er Stoltenberg igjen kåret til Norges mektigste.
- Nødt til å være tøff
Valla utfordret regjeringen mer enn det noen tidligere LO-leder hadde gjort. Hun tok et oppgjør med finansminister Kristin Halvorsen (SV) om skattene allerede i 2005, og hun utfordret og vant over statsministeren i striden om sykelønnsordningen.

- Jeg var nødt til å være tøff, sa Valla, og viste til at begge disse sakene var livsviktige for LOs medlemmer.

Hun mener det trolig «irriterte» mange at hun ble kåret til Norges mektigste person og satte en statsminister fra samme parti som hennes eget, i skyggen.

- Selv om det ikke blir sagt, er det noen som bryr seg litt om slikt, sa Valla i programmet.

Hun ville imidlertid ikke si at Yssen-saken ble brukt for å bli kvitt henne som LO-leder.

- Slike teorier vil jeg ikke være med på, sa hun.

 DA DET STORMET:  2007 har vært et stormfullt år for tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla. Nå vet hun ikke hva hun skal jobbe med framover. Foto: Scanpix.
DA DET STORMET: 2007 har vært et stormfullt år for tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla. Nå vet hun ikke hva hun skal jobbe med framover. Foto: Scanpix. Vis mer

Valla ga likevel uttrykk for at hun mislikte at partisekretær Martin Kolberg i Ap stilte opp som karaktervitne for Fougner-utvalget. Hun følte seg også dårlig behandlet da partiets sentralstyre bestemte at hun ikke skulle være leder for partiets valgkomité, slik det er vanlig at LO-lederen har vært i mange år.


Omstridt lederstil
Spørsmålet om hennes lederstil ble også tatt opp. Valla ville ikke være med på at hun hadde en kontrollerende lederstil. Hun avviste også påstandene om at hun selv trodde hun var ufeilbarlig.

- Jeg var opptatt av å få resultater. Det tok tid, så jeg var nok for dårlig til å pleie nettverk, sa hun.


Tøft år
- Det er klart det har vært et tøft år. Jeg er satt helt utenfor. Jeg lever godt med at jeg ikke har den posisjonen jeg hadde, med det har vært en tøff tid, innrømmet hun.

Valla vet ikke hva hun skal gjøre fremover.

- Jeg har aldri drevet karriereplanlegging. Men jeg er opptatt av lavtlønnede, særlig kvinner og kvinners rettigheter, for eksempel i forbindelse med amming og fødselspermisjon. Men om jeg kommer til å jobbe på politisk plan eller ikke, er for tidlig å si, sa hun. (NTB).

.