OVERGREP: Brev fra biskoper viser ifølge BBC at de var klar over 20 anklager om overgrep mot små barn mellom 1985 og 1995. Dette bildet er tatt etter en gudstjeneste i St Marys katedral i Edinburgh i Skotland den 28. februar. Personene på bildet er ikke knyttet til denne saken. Foto: REUTERS/David Moir/NTBScanpix
OVERGREP: Brev fra biskoper viser ifølge BBC at de var klar over 20 anklager om overgrep mot små barn mellom 1985 og 1995. Dette bildet er tatt etter en gudstjeneste i St Marys katedral i Edinburgh i Skotland den 28. februar. Personene på bildet er ikke knyttet til denne saken. Foto: REUTERS/David Moir/NTBScanpixVis mer

- Noen prester var ute av kontroll seksuelt

En tidligere rådgiver for den katolske kirken sier at skotske biskoper skjuler overgrepssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alan Draper ble ansatt av Den katolske kirke for å skrive en rapport om overgrep. Han sier at han var svært bekymret over kirkas motvillighet til å avsløre prestene som levde dobbeltliv, ifølge BBC.

Det er i brev fra biskoper til Draper at det ifølge BBC blir avslørt at biskopene kjenner til minst 20 hendelser der prester skal ha forgrepet seg seksuelt på barn mellom 1985 og 1995.

- Ute av kontroll Draper forteller at han ønsket at uavhengige eksperter skulle etterforske anklagene, men biskopene nektet.

- Det er sterke bevis på at noen av prestene var ute av kontroll seksuelt, både heteroseksuelt og homoseksuelt. Dokumentene burde vurderes av en uavhengig gruppe som blir ledet av en dommer, sier Draper.

I brevene kommer det fram at noen av prestene ble meldt til politiet og fjernet fra sin stilling, og andre fikk bli i stillhet.

Upassende tilnærmelser I helga innrømmet en av Storbritannias fremste katolske ledere, kardinalen Keith O'Brien, upassende seksuell adferd, og trakk seg fra sin stilling.

Dette skjedde etter at flere britiske prester rapporterte ham inn til Vatikanet for å ha gjort upassende tilnærmelser mens de var under utdanning.

- Formidlet til politiet Han er ikke mistenkt for noen kriminelle handlinger, og det har ikke kommet beskyldinger mot ham om overgrep mot barn.

I en uttalelse skriver Den katolske kirke i Skotland at de fikk ny nasjonale retningslinjer om overgrep etter 1999.

- Alle mistanker er formidlet til politiet, skriver de i uttalelsen.

De skriver videre at alle nødvendige tiltak er gjort, slik at ingen er utsatt for fare.

Tidligere denne uka offentliggjorde en gruppe som representerer personer som har blitt utsatt for overgrep i den katolske kirke en liste over pave-kandidater som skal ha skjult overgrep i kirka.

Kardinalene på lista kommer fra flere land, og gruppa krever at de trekker seg, og ikke får være med på valget av en ny pave.

Kardinaler fra hele verden er nå i Vatikanet, de skal delta i konklavet der en ny pave skal velges.

TRAKK SEG: Den britiske kardinalen Keith O'Brien innrømmet i forrige uke «upassende» seksuell adferd, og trakk seg. Foto: AFP PHOTO / THOMAS COEX / NTB SCANPIX
TRAKK SEG: Den britiske kardinalen Keith O'Brien innrømmet i forrige uke «upassende» seksuell adferd, og trakk seg. Foto: AFP PHOTO / THOMAS COEX / NTB SCANPIX Vis mer