Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Noen tapper kontoen din. Vi kan stoppe det nå

Vestfold-politiet advarer mot svindler som ringer fra falskt USA-nummer og sier han jobber for Microsoft. Dryssevis med tips i natt om nye falsktelefoner.

 VAR GODT FORBEREDT:  Mannen som ringte fra konstruert USA-nummer og sa han jobbet for Microsoft, var godt forberedt med personlige opplysninger i forkant, har en årvåken kvinne i Holmestrand forklart for politiet i Vestfold. Han tilbød seg å fikse hastigheten på kvinnens pc mot flere personlige opplysninger. - Forsøk på bedrageri, advarer politiet. ILLUSTRASJONSFOTO: REUTERS/SCANPIX.
VAR GODT FORBEREDT: Mannen som ringte fra konstruert USA-nummer og sa han jobbet for Microsoft, var godt forberedt med personlige opplysninger i forkant, har en årvåken kvinne i Holmestrand forklart for politiet i Vestfold. Han tilbød seg å fikse hastigheten på kvinnens pc mot flere personlige opplysninger. - Forsøk på bedrageri, advarer politiet. ILLUSTRASJONSFOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Vestfold går i kveld ut med advarsel mot en eller flere engelsktalende telefonsvindlere som utgir seg for å jobbe for Microsoft og som tilbyr seg å fikse pc'en din - mot «nødvendige personlige opplysninger».

Dagbladet har fått flere henvendelser i natt om lignende telefonhenvendelser etter at vi skrev om sakene i Vestfold  seint mandag kveld.

Det ser ut som oppringeren har USA-nummer, men den norske teleoperatøren har allerede avdekket at det verken er Bill Gates eller noen av hans betrodde som har ringt og tilbudt sine tjenester.

Forseggjort - De to tilfellene som ble innrapportert til oss i dag, er såpass forseggjort at vi frykter at noen kan ha gått på limpinnen. Vi advarer på det kraftigste, sier operasjonsleder Petter Aronsen i Vestfold politidistrikt til Dagbladet.

En kvinne i Holmestrand oppdaget på telefondisplayet på hjemmetelefonen at hun var blitt oppringt flere ganger mens hun var borte i helgen fra et nummer med USA-kode 001 foran.

I dag tok hun selv telefonen fra en mann som på «gebrokkent engelsk med indisklignende aksent» fortalte at han jobbet for Microsoft og ville oppgradere pc'en hennes mot noen personlige opplysninger.

Hadde personlige opplysninger - Kvinnen luktet kjapt lunta, men reagerte også på at han åpenbart måtte ha gjort noe forarbeid, fordi han allerede hadde personlige data om henne. Hun tok først kontakt med sin teleoperatør og så politiet.

- Teleoperatøren oppdaget at nummeret på displayet hennes var konstruert og ikke kunne spores. Saken blir nå anmeldt som forsøk på bedrageri, sier operrasjonsleder Petter Aronsen.

- Noen tapper kontoen din nå En kvinne i Sandefjord fikk en tilsvarende telefon fra et «USA-nummer» fra en mann på lignende gebrokkent engelsk.

- Han kunne fortelle at datahackere allerede var inne på pc'en og nettbanken hennes og var i ferd med å tappe kontoen for penger. Det kunne han stanse hvis han fikk noen kontoopplysninger kjapt. Sandefjord-kvinnen tok også kontakt med oss i kveld, og disse svindelforsøkene har til forsveksling like trekk, sier operasjonslederen i Vestfold-politiet.

Hvis andre har hatt tilsvarende opplysninger, vil politiet gjerne bli kontaktet.

- Samtidig vil vi advare kraftig hvis dette fortsetter. For det første må ingen gi slike person- og kontoopplysninger til ukjente på telefonen. Og for det andre: hvis du har problemer med pc eller nettbank, er det du selv som skal ta det første initiativet til å det fikset, formaner operasjonsleder Petter Aronsen.

- Du må logge på pc'en Roy Tørnqvist på St. Hanshaugen i Oslo tok kontakt med Dagbladet da han leste om svindelforsøkene i Vestfold.

- Jeg var hjemme da det kom en samtale til min fasttelefon klokka 13.13 mandag ettermiddag. Displayet viste 0016032149036, men det viser seg at dette nummeret ikke eksisterer. En fyr som kalte seg Michael Jones eller noe sånt ringte på dårlig linje og snakket dårlig engelsk med indisk eller pakistansklignende aksent, forteller Tørnqvist, som luktet lunta kjapt.

- Han sa han ringte fra Edinburgh, at han jobbet for Bill Gates og Microsoft og at det var oppdaget virusangrep på pc'en min. Derfor måtte jeg logge meg på kjapt og gi han påloggingsinfo slik at han kunne fikse problemet mot «en liten avgift».

Visste ukjent mellomnavn Også Tørnqvist reagerte på at oppringeren måtte ha forberedt seg på personlige detaljer.

- Han spurte om jeg var Werner. Det er mellomnavnet mitt, men jeg bruker det aldri, bare W. i noen skriftlige sammenhenger.  Det var flere stemmer og mye uro rundt, jeg fikk inntrykk av at han ringte fra et såkalt call centre der det sitter mange telefonselgere, sier Tørnqvist.

Samtalen varte bare to og et halvt minutt da Tørnqvist stilte spørtsmål ved om «Microsoft-mannen» vitrkelig ringte fra Edinburgh. Da la han på.

Brukte bankens nummer En mann på Notodden skriver til Dagbladet at han fant et ukjent «USA-nummer» på displayet da han sjekket jobbtelefonen i kveld. Men det var ingen på 001991708702.

En mann i Mandal forteller om en lignende opplevelse for noen uker siden.

- Det var ilter ringelyd fra et USA-nummer. Jeg tok ikke telefon, men ringte nummeret og kom til en bank i USA. De fortalte at de aldri hadde kontaktet meg. Jeg har lest meg til etterpå at det er en enkel sak å komme med andres nummer eller tilfeldige tall på displayet, skriver mannen til Dagbladet.

Italia-nummer En Dagbladet-leser på Solbergmoen i Buskerud forteller om en telefonopplevelse før helgen som ligner på det samme.

- Jeg fikk en oppringing på fasttelefonen hjemme fra 393204229981. Men det var så vanskelig å skjønne hva de mente i den andre enden, så samtalen ble kjapt brutt, skriver mannen til Dagbladet.

39 er landskoden til Italia - iallefall i den virkelige verden.