TOK AV: Spilte man på børs var gevinsten på SAS stor i går. Foto: Johan Nilsson/NTB scanpix.
TOK AV: Spilte man på børs var gevinsten på SAS stor i går. Foto: Johan Nilsson/NTB scanpix.Vis mer

Noen tjente rått da SAS siktet mot stupet

Derivat steg med eventyrlige 114 prosent på børsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går forhandlet konsernledelsen og de ansattes representanter for å komme til enighet om å sikre en fremtid for SAS og nær 15.000 arbeidsplasser. Avtalene innebærer at de SAS-ansatte må jobbe mer og gå ned i lønn, samt godta dårligere pensjonsvilkår.

Samtidig som disse arbeidsplassene stod på spill, kunne man spille på børsen hva utfallet ville bli.

Selve akskjen steg rundt 25 prosent i går, men hvis man kjøpte de riktige derivatene som bygger på aksjen, steg innsatsen med 114 prosent.
Det finnes 10 såkalte warrants som bygger på SAS-aksjen. En warrant er en finansielt derivat som bygger på spekulasjonen i et annet underliggende verdipapir, i dette tilfellet SAS-aksjen.

En som investerer i en kjøpswarrant håper at aksjen skal nå over det kursmålet warranten har, før utløpsdatoen til derivatet.

Det betyr at man sikrer seg retten til å kjøpe en aksje til en fastsatt pris til en bestemt dato. Muligheten til fortjeneste ligger i at aksjekursen overstiger den avtalte prisen for aksjen.

I går kunne man inngå flere forskjellige kjøpsavtale på sas-aksjen. Aller mest steg derivatet SAS2L 7CBK. Det er en warrant som gir eieren rett til å kjøpe SAS-aksjen for 7 kroner  i desember 2012. Dette derivatet økte sin verdi med 114 prosent i løpet av mandagen, skriver di.se.

Et annet drivat steg også over 100 prosent, og flere andre steg med over 40 prosent.

Kortnavnet SAS2L 7CBK betyr i tur og orden følgende: SAS (selskapets navn), 2 (som i det siste sifferet i året 2012), L (alfabetets tolvte bokstav, som i årets tolvte måned), 7 (som i kursmålet 7 kroner) og CBK( som i utføreren av warranten, tyske Commerzbank).