Noen trodde «Den enøyde» var død. Men her er han filmet i en ny trusselvideo

- Mine brødre, ta ned disse målene og skad deres styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mokhtar Belmokhtar - «Den enøyde» - ble 20. juli formelt siktet av amerikanske myndigheter for terrorangrepet i In Amenas. Siktelsen kan leses her.

Det har lenge vært antatt at Belmokhtar sto bak angrepet, og USA har tidligere utlovet fem millioner i dollar i belønning for opplysninger som fører til at han pågripes.

Den nye videoen skal være produsert av Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), og det er første gang Belmokhtar viser seg siden In Amenas-angrepet der 40 gisler ble drept - blant dem fem norske Statoil-ansatte. 29 medlemmer av Belmokhtars gruppe mistet også livet i gisselaksjonen.

I videoen taler Belmokhtar rett inn i kameraet, og poserer med andre islamister. Han viser tilsynelatende en annen islamist hvordan han skal fyre av en rakettkaster. Videoen slutter med at Belmokhtar omfavner likesinnede med et smil.

- Filmet i Niger CNN opplyser at videoen ble filmet mens islamister forberedte to aksjoner i Niger i mai i år. Et militærgymnas og en franskeid uran-gruve ble rammet.

- Mine brødre, alt dere skal gjøre er å jobbe med all den besluttsomhet og kraft dere har til å ta ned disse målene og skade deres styrker, sier Belmokhtar ifølge CNN.

Nå saumfares videoen av etterretningstjenester verden over.

- Bilder og videomateriale av etterlyste personer er alltid veldig ettertraktet, sier en etterretningskilde til avisen Daily Mail.

Hevdet Belmokhtar var drept I mars hevdet hæren i det vestafrikanske landet Tsjad at Belmokhtar var drept under en militæraksjon i Mali.

- Rundt klokka 12 lørdag jevnet en væpnet styrke fra Tsjad en terroristbase med jorden nord i Mali. En rekke terrorister ble drept, blant dem lederen deres, Mokhtar Belmokhtar, sa general Zacharia Gobongue i en uttalelse som ble lest opp på nasjonalt fjernsyn i Tsjad.

Meldinga kom etter at Belmokhtar hadde vært på flukt over lengre tid - med både Frankrike og USA etter seg. Det spekuleres i om Belmokhtar nå befinner seg i Libya - som  kan være en trygg havn i kaoset som herjer etter Muammar Kadhafis fall.

Belmokhtar knyttes til en rekke terroraksjoner med dødelig utfall, og anslås å ha tjent opptil 800 millioner på kidnapping. Han har bygget seg opp på gisselaksjoner og narkosmugling.