Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Noen tror det er for sent når man har debutert seksuelt. Det stemmer ikke

Leger mangler kunnskap om hvor effektiv HPV-vaksina er mot kreft, mener overlege.

HPV-VAKSINE: I Norge får 12 år gamle jenter tilbud om å vaksinere seg mot HPV-viruset. Overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset Nord-Norge mener mange mangler kunnskap om at vaksina også kan ha effekt hos eldre kvinner og hos gutter og menn. Foto: Joe Raedle / Getty Images/ Scanpix
HPV-VAKSINE: I Norge får 12 år gamle jenter tilbud om å vaksinere seg mot HPV-viruset. Overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset Nord-Norge mener mange mangler kunnskap om at vaksina også kan ha effekt hos eldre kvinner og hos gutter og menn. Foto: Joe Raedle / Getty Images/ Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev i går viser tall fra Kreftregisteret at det i 2010 ble registrert 28 271 nye krefttilfeller i Norge.

Økningen ser man blant annet hos kvinner som utvikler livmorhalskreft.

I løpet av de siste tre årene har det vært en 30 prosent økning i tilfeller av livmorhalskreft hos kvinner under 40 år, skriver adressa.no i dag.

- Det er økningen av antall tilfeller i de yngste aldersklasser som slår ut på statistikken, sier overlege Mari Nygård i Kreftregisteret som forsker på HPV-relaterte kreftformer til avisa.

- Effekt hos eldre kvinner Overlege i klinisk patologi, Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset Nord-Norge forteller at HPV-viruset er årsak til 99,7 prosent av livmorhalskreft-tilfellene, og sier at han derfor anbefaler alle - også kvinner over 12 år - å ta HPV-vaksina.

I Norge har to typer vaksiner mot HPV vært tilgjengelig siden 2007. Begge gir beskyttelse mot HPV type 16 og 18 som forårsaker rundt halvparten av forstadiene og 70 prosent av krefttilfellene, opplyser Sørbye.

- Vaksina tilbys i dag til 12 år gamle jenter. Den har best effekt før en person er smittet, og tilbys derfor de unge for å unngå førstegangssmitte. Men en person kan smittes mange ganger, selv om kroppen har kvittet seg med viruset tidligere. Om man er smittet av viruset hjelper ikke vaksina mot den pågående infeksjonen, men den kan forebygge ny smitte seinere, og nettopp derfor mener jeg at også kvinner over 12 år bør bli mer oppmerksomme på muligheten for å ta vaksina, sier Sørbye til Dagbladet.

Smitter også menn Flere og flere land har innført HPV vaksinering, både av unge og eldre jenter - og spørsmålet om man også skal vaksinere gutter diskuteres fortsatt, skriver Kreftregisteret på sine hjemmesider.    - I Danmark tilbys gratis vaksine nå til jenter opp til 26 år og her vil man derfor sannsynligvis kunne se en nedgang i alvorlige forstadier langt tidligere enn i Norge, sier Nygård.
Overlege Sørbye mener menn bør bli mer oppmerksomme på muligheten for å ta vaksina. I Australia vil den fra neste år bli tilbud også gutter.

- Det gjøres både for å hindre at de smitter jenter, men også for å hindre at de blir smittet selv. HPV-viruset er årsak til 85 prosent av analkreft, 50 prosent av peniskreft og 24 prosent av øre/nese/halskreft. I tillegg er det noen studier som indikerer at HPV kan være årsak til 20 prosent av lungekreft og 14 prosent av tykktarmskreft, sier han.

- Leger mangler kunnskap Han mener norske leger bør bli flinkere til å informere sine pasienter om muligheten for å ta vaksina om man er kvinne over fylte 12 år, og om man er mann.

- Det er veldig få i Norge som har tatt vaksina på eget initiativ. Få leger spør pasientene om de ønsker vaksine, og mange leger mangler kunnskap om HPV-vaksinens nytte hos gutter og eldre jenter. Noen tror det er for sent når man har debutert seksuelt. Det stemmer ikke, sier han.

«Worst case» Tall viser at cirka 10 prosent av befolkningen til en hver tid bærer HPV-viruset, og det er mellom 70 og 80 prosent sjanse for at man blir smittet en eller annen gang i løpet av livet, opplyser Sørbye.

- Jeg ser daglig prøver fra kvinner med celleforandringer, og ofte vevsprøver fra kvinner som har utviklet kreft. De fleste virus forsvinner av seg selv, men om de ikke gjør det, kan de gi celleforandringer som igjen gir kreft, sier han.

Overfor adressa.no gir Nygård i kreftregisteret et «worst case-eksempel»:

- En ung kvinne som debuterer seksuelt i 16-årsalderen kan i prinsippet være veldig uheldig og bli smittet av HPV. Dersom hun ikke tar celleprøver, kan hun i verste fall ha celleforandringer som krever behandling allerede som 25-åring og ha utviklet livmorhalskreft som 31-åring. Det er derfor viktig at kvinner følger anbefalingene om å ta celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år fra de er 25 år gamle, sier hun.

OVERLEGE: Overlege Sveinung Sørbye - ved Universitetssykehuset i Tromsø.
OVERLEGE: Overlege Sveinung Sørbye - ved Universitetssykehuset i Tromsø. Vis mer