«Noen tror det går an å være verdensmester i klima uten å være Norgesmester. Men det går ikke.»

Audun Lysbakken langet ut mot Jens Stoltenbergs klimavegring i sin første tale som SV-leder.

FØRSTE TALE: Audun Lysbakken holdt sin første tale som SV-leder i dag. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
FØRSTE TALE: Audun Lysbakken holdt sin første tale som SV-leder i dag. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Audun Lysbakken langet ut mot Jens Stoltenberg og Aps vegring mot å kutte store klimautslipp hjemme i sin første tale til landsmøte som ny SV-leder.

Ut mot Jens
Lysbakken la stor vekt på miljø og klima som den viktigste saken for SV framover, og gikk langt i å peke på en nyteknologisk utvikling i norsk industri som den eneste forbare veien for et bedre klima.

- Vi må begynne fornyingen nå. Ikke slik at vi kommer etter andre land. Noen tror det går an å være verdensmester i klima uten å være Norgesmester. Men det går ikke, sa Lysbakken med tydelig adresse til hans nye arbeidskollega i regjeringssamarbeidet, Ap-leder Jens Stoltenberg.

Tøffe tak i regjeringen
I dag starter de vanskelige budsjettforhandlingene i regjeringen ute på Torbjørnrud, og snart skal kampen om klimameldingen stå mellom Ap på den ene siden, og SV og Sp på den andre.
 
- Regjeringen skal snart legge fram en ny klimamelding. I den skal vi inngå kompromisser med andre partier. Men det er et skjebnespørsmål for dette partiet. Det er det aller viktigste for dette partiet, sa SV-lederen og utfordret landsmøtesalen til å klappe inn et tydelig mandat i de tøffe forhandlingene med Ap.

- Hvis dere klapper nå, vil jeg klappe nå å at det er et mandat om at dette er det aller viktigste for SV nå, sa Lysbakken og fikk overbevisende svar fra salen.

 - Det tar jeg som et veldig solid mandat, konkluderte han kort.

SV inn i fagbevegelsen
Lysbakken gikk ikke uventet også inn på SVs forhold til norsk fagbevegelsen. Striden rundt vikarbyrådirektivet ser han på som en mulighet for å gjøre nettopp SV mer attraktiv.

- Taper vi kampen mot midlertidige så vil forskjellen i Norge øke. Den trusselen kommer både fra de som vil svekke arbeidsmiljøloven her hjemme. Den rammer i kommunene, men også i stadig grad blant høytlønte. Det er derfor motstanden mot vikarbyrådirektivet er så bred. Mange deler vår frykt for at direktivet vil skape uklarhet om når midlertidige ansettelser skal være tillit i Norge, sa Lysbakken og la til:

- Derfor skal vi styrke vårt samarbeid med fagbevegelsen. Jeg invitere i dag alle deler av norsk fagbevegelsen til et tettere og bedre dialog med SV.
Tapte slaget
SV og Sp tapte slaget i regjeringen. Ap må gå til Stortinget for å få flertall.

- Risikoen er for stor. Vi stiller oss ikke på siden av det rødgrønne fellesskapet når vi tar dissens. Vi står sammen med en samlet fagbevegelse og med Senterpartiet. Arbeiderpartiet må gå til høyresiden for å få flertall. Vi kommer til å stå på vårt, sa Lysbakken.
Fornyelse
Men det var også en SV-leder som manet til politisk fornyelse av partiet.

- Nå vi fornyer SV skal vi ta vare på var arvø. Vårt parti ble født i kamp mot blokkdeling og atomvåpen. Nå er vi på vei inn i en verden hvor prinsippene bak SFs tredje standspunkt i utenriks- og sikkerhetspolitikken igjen blir svært relevant. I en verden hvor USA  gradvis mister sin posisjon som overmektig supermakt, hvor nye makter vokser fram, og gamle skillelinjer mellom fattig og rik viskes ut, er det ikke klkt av Norge å være så avhenging av amerikanerne som i dag, sa Lysbakken.

- SV SV skal fornyes ved å få flere bein å stå. Vi har blitt for mye nisjeparti de siste årene. SV skal bli et sosialistisk folkeparti, sa han og la til:

- Vi skal bygge breiere allianser enn i dag, i stand til erobre nytt rom i flere debatter enn i dag. En viktig del av denne fornyelsen er å bli et viktigere parti i helse- og omsorgspolitikken.