Noen vil bli lurt

Ingen har som Slobodan Milosevic klart å snu nederlag til seier. Han har tapt tre kriger uten at hans makt har vært alvorlig truet. Nå er han i ferd med å spille en splittet opposisjon ut mot seg selv. Greier han det, er det utrolig, for fattigdom, sult og en meget kald vinter truer et folk som er systematisk mishandlet av sin leder de siste ti åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser ikke ut som det er seieren som følger deres faner der de få tusen som demonstrerer i gatene i Beograd og i andre serbiske byer marsjerer. De virker mer som de har tapt før festen begynte. Tirsdag begynte demonstrasjonene som etter planen skal vare i 20 dager, og vokse til en flodbølge som skal feie den korrumperte makta ut av korridorene. Og opposisjonsleder Djindjic i Alliansen for fornyelse smiler tappert fra podiet der han hilser demonstrantene, som er både få og triste, som om de allerede har sluttet å tro at det nytter.

  • I så fall kan de ha gode grunner til det. En viktig grunn er at Vuk Draskovic, den karismatiske folketribunen som har demonstrert at han kan sette serbiske hjerter i brann, ikke deltar i demonstrasjonene. For Vuk rir to hester, og har ikke helt kuttet navlestrengen til Solbodan Milosevic, selv om han ble sparket fra regjeringen midt under bombingen i april. Nå skal Draskovic, Djindjic og de andre opposisjonslederne møtes 30. september for å se om det er mulig å hamre ut en felles plattform. Men det virker lite sannsynlig.
  • For mens Djindjic ikke vil ha valg før etter at Milosevic er avsatt, og med internasjonale valgobservatører til stede, så kan Draskovic godt tenke seg et valg nå. Det kan for så hvidt Slobodan Milosevic også gjøre, særlig hvis han får manipulere det, enten ved kontroll av mediene, eller ved å styre opptellingen. For i et fritt og rettferdig valg, der også pressen er fri og ukontrollert, kan ikke Milosevic vinne. Det er mange grunner til det.
  • Serbia er etter bombing og handelsblokkade blitt Europas fattigste land. Gjennomsnittslønna er på knappe 350 kroner måneden. Mye av industrien er utbombet, og selv før krigen var arbeidsledigheten på over 50 prosent. Det meldes allerede om matmangel i de statlige butikkene der prisene er regulert. Men selv om prisene er regulert, trenger en familie på fire minst tre gjennomsnittsinntekter for å kunne kjøpe det aller nødvendigste av mat. 80 prosent mener ifølge en meningsmåling at livet de lever er elendig.
  • Og verre skal det bli. For fortsatt er det høst og varmt i været. Men snart kommer vinteren med strømutkobling og frosne vannrør på grunn av kun provisoriske reparasjoner etter krigen i vår. Og skal kalde hus, frosne rør og matmangel føre til at vi får en het politisk vinter, eller skal Milosevic kunne ri av enda en storm?
  • Hans forsvarsverk er allerede bygd. Det består av å skjelle ut USA og NATO, og kritisere alle serbere som er kritiske til Milosevic som USAs lakkeier og forrædere av den serbiske sak. At Kosovo er tapt i overskuelig framtid er en realitet som etter hvert går opp for de aller fleste serbere. Men skylda for tapet er fortsatt gjenstand for politisk kamp. Offisielt er Serbia offer for en ond USA-ledet sammensvargelse, og jagingen av serbere fra Kosovo et brudd på alle avtaler som understreker fiendens onde karakter.
  • Dermed er de ideologiske premissene for kampen om makta på mange måter gitt, og de er deprimerende. Milosevic viser at han vil kjempe til siste slutt. Men hvordan ender historien om Milosevic's Serbia, og når er det slutt? Med den resignasjon dagens demonstranter avslører, vil neppe gatas parlament bli den viktigste faktor når Milosevic en gang tvinges ut av maktens korridorer. Det er trolig heller blant mennene i hans nærmeste krets man vil se tegn til at hans tid er over. Hvordan forbreder de seg til å hoppe fra Milosevic's synkende skip, og hvem tør å hoppe først? Det er spørsmålet. For det eneste som er sikkert i Serbia nå er at når tilstrekkelig mange av Milosevics menn har hoppet, vil alle som kan hoppe, hoppe i flokk. For ingen som kan unngå det vil komme til oppgjørets time med Milosevic ved sin side.