Noen vil trekke seg fra Saab-kjøpet

Hevder svensk statssekretær. Men handelen skal ikke være truet.

NYE EIERE LIKER IKKE RAMPLELYS: - Dermed kan det bli forandringer i gruppen som skal kjøpe Saab Automobile AB, sier statssekretær Jöran Hägglund i det svenske næringsdepartementet. Foto: Reuters
NYE EIERE LIKER IKKE RAMPLELYS: - Dermed kan det bli forandringer i gruppen som skal kjøpe Saab Automobile AB, sier statssekretær Jöran Hägglund i det svenske næringsdepartementet. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst én av de som er med i Koenigsegg Group som skal kjøpe Saab Automobile AB fra General Motors ønsker å trekke seg fra handelen.

Det sier statssekretær Jöran Hägglund i det svenske næringsdepartementet overfor E24.se i dag.

I så fall vil det bli forandringer i Koenigssegg Group, men dette skal ikke forstyrre salget av bilprodusenten.

- Men de har en svært stram tidsplan, sier statssekretæren til E24.se.

- For mye oppmerksomhet
Årsaken til at vedkommende kan komme til å trekke seg, skal være for mye oppmerksomhet i media, skriver Göteborgs-Posten.

Det har nemlig lenge blitt spekulert i hvem som egentlig skjuler seg bak Koenigsegg Group.

- Det fins folk som ikke liker å vise seg frem, og som åpenbart syns at det som har vært hittil har vært for mye. Så er i ferd med å bli en forandring, sier Hägglund til GP.

Linkes til Russland
Norske Bård Eker er en av kjøperne, idet han sammen med svenske Christian von Koenigsegg er hovedeier i den lille og eksklusive bilfirmaet Koenigsegg som er med i Koenigsegg Group.

Von Koenigsegg er oppført som administrerende direktør i Koenigsegg Group, mens Augie K. Fabela er styreformann. I styret sitter også Bård Eker og amerikanske Mark Bishop og Melissa Schwartz.

Disse er offentlig kjent via det svenske foretaksregisteret. Men det stilles spørsmål ved om det finnes kapital i gruppen som er stor nok til å holde liv i Saab Automobile AB.

Lokalavisa TT Ela i Saabs hjemby Trollhättan har brukt mye ressurser på å finne ut hvem som står bak gruppen. Avisa spekulerer i om de kan knyttes til Russland, trass i at styret består av folk fra Sverige og USA.

TOPPSJEF: Christian von Koenigsegg er administrerende direktør i Koenigsegg Group, og eier også deler av gruppen, men det spekuleres i hvem de andre eierne er. Nå kan de komme til å trekke seg. Foto: Scanpix
TOPPSJEF: Christian von Koenigsegg er administrerende direktør i Koenigsegg Group, og eier også deler av gruppen, men det spekuleres i hvem de andre eierne er. Nå kan de komme til å trekke seg. Foto: Scanpix Vis mer

Grunnen er at både styreleder Augie K. Fabela og Melissa Schwartz har forretningsforbindelser i Russland.

Milliardgjeld
Det kreves store summer for å overta Saab Automobile AB.

Ifølge Dagens Nyheter hadde selskapet i april en samlet gjeld på 10,6 milliarder svenske kroner. Måneden før ble det kjent at 750 ansatte måtte gå.

Saabs nåværende eier General Motors søkte om konkursbeskyttelse i juni er og er i praksis overtatt av den amerikanske staten.

Tidligere i sommer underskrev Koenigsegg Group en intensjonsavtale med de amerikanske eierne General Motors (GM). Men alle detaljene var ikke på plass da, og det kunne ta flere måneder før salget kunne gjennomføres.

Sluttfase
Forhandlingene skal nå være inne i en intensiv fase, muligens den krevende sluttfasen. De blir neppe mindre krevende av at kjøpergruppen ifølge Hägglund ikke trives med medieoppmerksomhet.

Statssekretær Jöran Hägglund venter nå på en avklaring.

- Det er rimelig at vi får vite mer i neste uke, sier han til Göteborgs-Posten.

Informasjonssjef Eric Geers i Saab ønsker ikke å kommentere saken.

VIL KJØPE SAAB: Norske Bård Eker har tidligere uttalt at drømmen er å kjøpe Saab. Foto: Scanpix
VIL KJØPE SAAB: Norske Bård Eker har tidligere uttalt at drømmen er å kjøpe Saab. Foto: Scanpix Vis mer