Nok av tid i Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Frankrikes president Jacques Chirac rettet på fredag en advarsel til USA mot alenegang i opptrappingen av konflikten med Irak. Det falt nok dessverre ikke i god jord i Det hvite hus. President George Bush liker ikke å bli belært av andre statsoverhoder om hva USA skal og ikke skal gjøre. Ifølge presidentens egen doktrine er det USA alene som bestemmer hva USA kan og ikke kan.
  • Vi deler synet til president Chirac om at det vil være i strid med folkeretten dersom USA går til angrep uten en avklart støtte i FNs sikkerhetsråd. Vi mener at det er nødvendig med en ny resolusjon i Sikkerhetsrådet før et militært angrep kan settes i verk innenfor folkerettens rammer. Chiracs utgangspunkt er at krig er den verste av alle løsninger på konflikten. Av dette synet følger at det er både riktig og viktig å gi FNs våpeninspektører under ledelse av Hans Blix og hans kollega Mohamed El-Baradei i Det internasjonale atomenergibyrået IAEA den tid de trenger for å gjennomføre betryggende og komplette inspeksjoner.
  • Iraks diktatorpresident Saddam Hussein gjør langt fra alt han kan for å avverge en krig. Fredag holdt han en krigersk og tragisk urealistisk tale til nasjonen han så lenge har undertrykt. På klassisk vis trakk han fram eksempler fra historien og sammenliknet dagens trusler med mongolenes angrep på Bagdad i året 1258. Saddam Hussein burde i stedet følge opp kravet fra Hans Blix og gi bedre forklaringer på våpeninspektørenes funn av tolv artillerigranater som kan lades med kjemiske stridsmidler. Blix som nå reiser til Bagdad for å stille spørsmål direkte til Iraks lederskap, krever at Irak selv tar initiativ til å komme med forklaringer på de påpekte manglene ved den tolv tusen sider store «selvangivelsen» over landets masseødeleggelsesvåpen. Det er et krav vi støtter fullt ut. Det er bare mulig å unngå ødeleggende krigshandlinger dersom Irak legger fram bevis og dokumentasjon som gjør våpeninspektørene sikre på at Irak har kvittet seg med alle masseødeleggelsesvåpen.