Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nok en advokat ber om utsettelse av Lime-saken

Mener det holdes tilbake informasjon i saken ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokatene Bernt Heiberg og Preben Kløvfjell, som representerer en av kjøpmennene i Lime-saken, har i dag sendt et brev til Oslo tingrett, hvor de støtter advokat Mette Yvonne Larsens begjæring om å utsette maratonrettssaken.

Heiberg og Kløvfjell har bedt om innsyn i opptak fra en rekke samtaler politiet har hatt med de fornærmede i saken, deriblant en samtale som har funnet sted på Trandum, politiets utlendingsinternat. Påtalemyndigheten har nektet innsyn, og har henvendt seg til Oslo tingrett for å få tillatelse til å holde opptakene tilbake.

- Vi ser at de fornærmede har endret forklaring flere ganger, og har derfor bedt om innsyn i opptaket av samtalene. For oss er det uforståelig at påtalemyndigheten skal motsette seg slikt innsyn, og vi mener påtalemyndigheten ulovlig holder tilbake sentral informasjon i saken. Før det er avklart hva som skjuler seg i disse samtalene, er det umulig å starte eksaminasjon av fornærmede, sier Heiberg til Dagbladet.

VIL HA UTSETTELSE: Advokat Bernt Heiberg i advokatfirmaet Kløvfjell. Foto: Advokatfirmaet Kløvfjell
VIL HA UTSETTELSE: Advokat Bernt Heiberg i advokatfirmaet Kløvfjell. Foto: Advokatfirmaet Kløvfjell Vis mer

Klienten hans er tiltalt for medvirkning til menneskehandel overfor mannen politiet møtte på Trandum i 2014.

- Ikke grunn Statsadvokat Geir Evanger i Oslo statsadvokatembeter skal føre Lime-saken for påtalemyndigheten i retten. Han mener begjæringene ikke gir grunn til utsettelse av saken.

- Det er begjært innsyn i noen lydopptak som retten skal avgjøre. Det er ingen grunn til utsettelse etter vår mening, sier Evanger.

Advokatene Heiberg og Kløvfjell mener eksaminasjonen av fornærmede blir umulig å gjennomføre før de har hørt opptaket.

- Innholdet i disse samtalene er etter mitt syn potensielt helt avgjørende for eksaminasjonen av de fornærmede, og det anføres at slik eksaminasjon ikke kan skje før innsynsbegjæringen er endelig avklart og forsvarene er gitt anledning til å sette seg inn i materialet. Jeg kan vanskelig se at så kan skje innen den oppsatte tidsplan, skriver Heiberg i sin begjæring.

Støtter Larsen Onsdag denne uka sendte advokat Mette Yvonne Larsen begjæring om utsettelse av hele saken. Hun forsvarer Oslo-advokaten Shahzad Nazir i saken. Bakgrunnen for hennes begjæring er at Høyesterett i forrige måned slo fast at politiet må slette avlyttede samtaler mellom Nazir og hans klient, hovedtiltalte Sajjad Hussain.

Politiet og flere offentlige etater gikk høsten 2014 til aksjon mot 19 Lime-butikker i Rælingen, Oslo, Bærum, Asker, Sandefjord, Larvik og Ski, og en rekke privatadresser.

13 personer er tiltalt for organisert kriminalitet og menneskehandel. De står blant annet tiltalt for vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd for å ha utnyttet en person til tvangsarbeid.

De alvorligste tiltalepunktene er menneskehandel og sosial dumping, og påtalemyndigheten har varslet at de vil kreve 103 millioner kroner inndratt.

Det er satt av et halvt år til rettsforhandlingene i Oslo tinghus, som har fått en rettssal spesialbygd for den enorme rettssaken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media