Nok en dårlig dag i vente

FROGNER: Gårsdagen ble så tøff at Per Orderud brøt sammen i retten. Mye tyder på at dagen i dag kan bli like vanskelig, selv om det er forsvarernes tur til å spørre ham ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trippeldrapssaken dreier seg til syvende og sist hvem retten velger å tro på - om noen. Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød har i detalj forklart om drapsplanlegging, våpenoverlevering og skyteepisoder på Orderud gård i forkant av trippeldrapet. Mens Per og Veronica Orderud nekter hardnakket - hvem snakker mest sant?

Presset

Per Kristian Orderud benekter all medvirkning til drapene på faren, mora og søsteren, men fikk alvorlige riper i lakken når aktorene Thue og Maurud grillet ham om hvorfor han løy i 17 avhør med politiet. Hvorfor snakket han ikke sant om skyteepisoden under juleselskapet på Orderud lille julaften 1998, hvorfor løy han om de falske underskriftene på kjøpekontraktene? De falske kontraktene som han baserte rettssaken mot faren på.

Statsadvokatene spurte og grov, gjentok og boret, men Per holdt fast på det han hele tiden har hevdet. Han befant seg i en presset situasjon, foreldrene og søsteren var akkurat døde og han ble kastet på glattcelle. Han fryktet for konsekvensene dersom han forsøkte å vikle seg ut av løgnene sine. Dessuten hadde han lovet kona Veronica å holde munn om skyteepisoden på gården, og han ville ikke bryte løftet.

Hellakkering

Pers forsvarer Cato Schiøtz' viktigste oppgave når han begynner sin utspørring i dag blir å få Per til å fremstå som alt annet enn en notorisk løgner. Han vil forsøke å sannsynliggjøre at hans klient var så ute av seg at han ikke klarte å tenke klart, at han valgte den for ham letteste løsningen. Løgnen.

Men om han klarer å gjennomføre en slags moralsk hellakkering av Per Kristian Orderud, spørs det om lakken får tid til å tørke før de andre forsvarerne slår til.

Forskjellige interesser

Alle de fire forsvarerne skal spørre ut Per, det betyr to venner og to fiender. Frode Sulland, Veronicas forsvarer er også interessert i at Per fremstår så troverdig som mulig. Det styrker troverdigheten til hans klient også.

- La meg si det sånn: Aktoratet virket meget godt forberedt, var Tor Kjærviks kommentar etter at Per Orderud brøt sammen i gråt i går ettermiddag. Han var ikke direkte misfornøyd med behandlingen Orderud fikk.

Kjærvik og Steinar Wiik Sørvik som representerer Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød vil sette alt inn på at Per ikke kommer direkte nypolert ut av fredagens forklaring. De kommer også til å pirke borti alt som kan tenkes å svekke det tiltalte Orderudekteparet.

Følg rettssalsdramaet på Dagbladet.no/trippeldrapet

FORSVARERENS TUR: I dag er det forsvarernes tur til å spørre ut Per Kristian Orderud. Her er Per Orderuds forsvarer Cato Schiøtz.