Været:

Nok en iskald natt

Ikke siden 2010 har det vært en så kald start på desember, ifølge meteorologene. Natt til torsdag var det bitende kulde fra sør til nord, men det verste er trolig forbi.

ISKALDT: Flere steder var det ned mot -30 natt til torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ISKALDT: Flere steder var det ned mot -30 natt til torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Med første halvdel av desember unnagjort, har meteorologene gjort opp temperaturregnskapet. Det viser at det i år har vært 4,6 grader lavere gjennomsnittstemperatur enn normalt i Norge. Ikke siden 2010 har det vært en så kald start på desember.

Og også natt til torsdag ble kald. Aller kjøligst ble det på Finnmarksvidda, hvor det flere steder ble målt 27–28 minusgrader.

På Filefjell, hvor det natt til onsdag ble målt isende 32,8 minusgrader, ble det i natt «bare» målt -26,1 grader.

- Så det har vært litt mindre kaldt, men fortsatt relativt kjølig. Det har vært litt skyer, som har gjort at det ikke ble så kaldt, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Fortsatt kalde netter

Likevel krøp gradestokken ganske langt ned også i lavlandet.

For eksempel hadde Namsskogan i Trøndelag -24,5 grader natt til torsdag, mens det i Aurskog i Viken ble målt -25,4. I Sirdal i Agder ble det målt -22,6.

- Så det har vært kaldt fra nord til sør, og vi ligger fortsatt inne i den kalde lufta hvor vi har ligget en stund.

BLIR MILDERE: Etter en periode med kjølige temperaturer over stort sett hele landet, vil det bli plussgrader mange steder fra helga og utover i neste uke. Foto: Geir Olsen / NTB
BLIR MILDERE: Etter en periode med kjølige temperaturer over stort sett hele landet, vil det bli plussgrader mange steder fra helga og utover i neste uke. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Men meteorologen tror nå at de aller kaldeste temperaturene er forbi.

- Jeg tror kanskje kuldetoppen er nådd. Men det kan bli kaldt natt til fredag og natt til lørdag en del steder også, så det blir nok to kalde netter til.

Moxnes tror temperaturene vil ligge i sjiktet de gjorde i natt, med temperaturer ned mot mellom minus 25-30 enkelte steder.

Farevarsel for snø

Det er også ventet mye snø flere steder de kommende dagene. I Møre og Romsdal og Trøndelag vil snøbygene fortsette både torsdag og fredag. Det blir i tillegg kuling utsatte steder.

- Med andre ord realt vintervær, skriver meteorologene på Twitter.

I Rogaland og deler av Hordaland er det også sendt ut farevarsel for snø på gult nivå.

- Kraftige snøbyger kan gi totalt 10-25 centimeter snø fra natt til fredag og fram til fredag ettermiddag. Mest snø ventes nord i Rogaland, melder meteorologene.

Helomvending

I løpet av helga vil det imidlertid bli store temperaturendringer i Sør-Norge, når et mildvær setter inn og bringer med seg plussgrader.

Det milde været vil sige gradvis inn over landet. Først ut er Sørlandet og Rogaland som får mildere temperaturer allerede fra fredag, sier Moxnes.

HVIT JUL I FARE: Mildværet som er ventet å ankomme Sør-Norge i løpet av helga kan stikke kjepper i hjulene for drømmen om en hvit jul. Et lite håp er det imidlertid, ifølge meteorologen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HVIT JUL I FARE: Mildværet som er ventet å ankomme Sør-Norge i løpet av helga kan stikke kjepper i hjulene for drømmen om en hvit jul. Et lite håp er det imidlertid, ifølge meteorologen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Nord-Norge skal imidlertid beholde de lave temperaturene en god stund framover. Torsdag er det også ventet skikkelig ruskevær når et polart lavtrykk treffer de nordligste landsdelene.

- Det utvikler seg et polart lavtrykk, som vil bringe med seg kald luft fra nord. Det som er spesielt med dette lavtrykket, er at det ikke er dannet enda, så plasseringen er fortsatt usikker. Men vi forventer det i løpet av ettermiddagen og kvelden, sier Moxnes og legger til:

- Det er greit å være oppmerksom på at det kan bli vær til kvelden i nord, med kraftig snøvær i en kortere periode og vind opptil sterk kuling.

Lavtrykket er ventet å bevege seg ganske fort forbi, så det vil ikke vare i timevis, sier meteorologen.

LØPER: Isen på en elv i Tianjin nord i Kina sprekker mens flere isfiskere der ute. Video: Newsflare. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Blir det hvit jul?

I Nord-Norge vil temperaturene holde seg på et relativt kjølig nivå helt fram mot julaften.

- Her bli det ganske sikkert hvit jul, forteller Moxnes.

Om det blir hvit jul for resten av landet, er fortsatt i det blå.

- Selv om mye av snøen vil smelte med de milde temperaturene, så kan det komme ny snø før jul, sier hun.

For både på lillejulaften og julaften ser det ut til å bli minusgrader flere steder.

- Det ser ikke ut til at det kommer store mengder, men det er en mulighet for at det kan komme lite grann. Det er store sprik i prognosene enda, så vi må holde det meste åpent. Det er ikke helt godt å si enda.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer