Nok en minister gikk av mens bitter Brown holdt forsvarstale

Britenes statsminister sier det er uaktuelt å gå av og prøver seg med nysammmensatt regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Samtidig som Storbritannias hardt pressede statsminister Gordon Brown prøvde å drive brannslukking fra podiet i Downing Street, ble det kjent at nok en minister i regjeringen hans hadde gått av - den sjette på fire dager.

Det ble europaminister Caroline Flint, som så sent som i går mente andre avgåtte kolleger var illojale og bedyret at hun skulle bli værende. Men i et bittert oppsigelsesbrev skriver hun nå at hun følte seg som «pynt» uten reell innflytelse i Browns regjering, ifølge Sky News.

- Flere av kvinnene i kabinettet, meg selv inkludert, har blitt behandlet av deg som lite annet en kvinnelige utstillingsdokker («window dressing»). Jeg er ikke villig til å ha en perifer rolle i regjeringen lenger, skriver hun.

- Viker ikke
Brown er nå svært hardt presset av at en rekke ministre i regjeringen har forlatt skuta, en pågående skandale rundt politikernes frynsegoder og elendige resultater for Labour i lokalvalgene som ble holdt i England i går.

Flere av Browns egne partifeller mener statsministeren bør overlate roret til andre, men på en pressekonferanse i kveld offentliggjorde han i stedet nye justeringer i regjeringskabalen - og gjorde det klart at han selv ikke engang har vurdert å gå av.

- Jeg vil ikke vike unna. Jeg vil ikke forlate posten. Jeg vil komme i gang med denne jobben, sier statsministeren.

Han medga at lokalvalgresultatet var «et smertefullt nederlag for Labour» og at «det har blitt gjort feilgrep», men forsøkte samtidig å gi inntrykk av at regjeringen som nå er stablet på plass i all hast er de riktige menneskene til å få landet på rett kjøl.

- Hvis jeg ikke trodde jeg var den rette personen i det rette teamet til å lede Storbritannia gjennom denne krisen, ville jeg ikke stått her, sa Brown, som stadig framhevet finanskrisen som bakteppe for det kommende tøffe regjeringsarbeidet.

- Jeg tror folk vil se at dette er det beste for Storbritannia, sa han om det nye kabinettet, og kom med en ikke så rent lite bitter melding til ministrene som har forlatt sine poster:

- Dette (det nye kabinettet) er folk som ikke vil rømme fra ansvaret sitt når situasjonen blir tøff.

I forbindelse med frynsegodeskandalen lover statsministeren en «opprenskning i politikken», blant annet med nye ordninger der alle parlamentsmedlemmer må signere et slags økonomisk kyskhetsløfte som skal være  juridisk bindene. Brown vil også oppnevne en uavhengig tilsynsmyndighet som kontinuerlig skal gjennomgå de folkevalgtes bilag.

Skytes på av sine egne
Arbeids- og pensjonsminister James Purnell er en annen av politikerne som denne uka har forlatt Gordon Browns regjering, og Purnell gikk ikke stille i dørene.

- Jeg tror at ditt lederskap gjør en konservativ seier mer, ikke mindre sannsynlig. Det ville være en  katastrofe for landet vårt. Jeg ber deg derfor om å tre til side for å gi partiet vårt en mulighet til å vinne valget. Samtidig trekker jeg meg fra regjeringen, skrev han til landets aviser.

I dag ble det også kjent at forsvarsminister John Hutton trekker seg. Han hevdet at krisen rundt Brown og partiet ikke er årsaken til avgangen, og at han i lengre tid hadde planlagt å forlate politikken av personlige årsaker.

- Jeg forlater ikke Gordon, jeg forlater ikke partiet og jeg forlater ikke min regjering, sa Hutton til Sky News.

Før ham har innenriksminister Jacqui Smith og kommunalminister Hazel Blears måttet trekke seg etter frynsegodeskandalen, som har rystet begge de store partiene. I tillegg har to ministre med mindre roller trukket seg.