Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nok en person død av legionella

Nok en person er død av legionella-smitte. Dermed har dødsbakterien krevd seks liv etter utbruddet i Østfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sjette avdøde er en mann født i 1924 fra Sarpsborg. Han døde 19. mai, ifølge Sykehuset Østfold.

– Vi hadde ikke mistanke om at det gjaldt legionella da han døde. Han hadde andre underliggende sykdommer i tillegg. Etter at utbruddet ble kjent bestemte sykehuset at man skulle sjekke for å se om flere personer kunne være smittet, og det viser seg nå at prøven var positiv, sier informasjonsrådgiver Stian Lindbøl ved Sykehuset Østfold til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Flere prøver

Folkehelseinstituttet mener den mest aktuelle smitteperioden var mellom 8. og 13. mai. Sykehuset ville derfor undersøke blodprøver fra pasienter som døde før smitteutbruddet ble kjent i helgen 21.-22. mai. Fortsatt gjenstår det en del testresultater.

– Vi går gjennom disse prøvene fortløpende. Det har tatt litt tid fordi det er mange prøver som skal testes, og vi har prioritert de personene som har kommet inn etter at epidemien brøt ut, sier Lindbøl.

– Vi kan ikke utelukke at flere personer har hatt smitten, sier han.

Fra mandag morgen til tirsdag morgen kom det inn seks nye pasienter til sykehuset med mistanke om lungebetennelse.

– Prøvene av disse pasientene er ikke klare ennå, så vi vet ikke om de kan være smittet. Men jeg vil understreke at vi ikke har påvist nye smittetilfeller i løpet av de siste tre døgn, og trenden viser klart at smitten avtar, sier Linbøl. Han kaller tilfellene av mulig lungebetennelse er udramatiske.

Resultat fredag

Totalt er det påvist smitte hos 47 personer i Østfold. Seks av dem er døde, og to er alvorlig syke i respirator.

Sykehuset har identifisert legionella-bakterien, og sendte mandag tre bakteriekulturer til Folkehelseinstituttet for DNA-kartlegging. Eksperter skal sammenlikne kulturene med prøver som er tatt fra kjøletårn i Fredrikstad- og Sarpsborg-området, og håpet er at man på denne måten kan avdekke smittekilden.

– Etter det jeg kjenner til vil resultatene av sammenlikningene være klare tidligst fredag. Vi håper at det kan hjelpe oss å finne hovedsmittekilden, sier Linbøl.

(ANB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!