TERRORAKSJON: Gassproduksjonsanlegget In Amenas i Algerie ble angrepet av terrorister onsdag i forrige uke, og en fire dager lang gisselaksjon fulgte. Nå er tre nordmenn bekreftet døde. Foto: REUTERS/Louafi larbi
TERRORAKSJON: Gassproduksjonsanlegget In Amenas i Algerie ble angrepet av terrorister onsdag i forrige uke, og en fire dager lang gisselaksjon fulgte. Nå er tre nordmenn bekreftet døde. Foto: REUTERS/Louafi larbiVis mer

Nok en Statoil-ansatt er bekreftet død

To er fortsatt savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ytterligere en Statoil-ansatt er bekreftet død etter terrorangrepet i Algerie.

- Statoil har i ettermiddag mottatt den triste meldingen om at ytterligere én av våre avholdte medarbeidere som har vært savnet etter terrorangrepet ved In Amenas i Algerie er bekreftet død, skriver de i en pressemelding på sine nettsider.

Det er Hans Bjone (55) fra Brandbu som nå er bekreftet omkommet etter gisselaksjonen i Algerie.

I sorg Tidligere i dag ble det kjent at også Tore Bech (58) fra Bergen og Thomas Snekkevik (35) fra Austrheim ved Bergen ble drept i gisselaksjonen.

- Statoil er et selskap i sorg. Våre tanker og medfølelse går først og fremst til familiene og nære venner som har mistet sine kjære i det grusomme og meningsløse angrepet på uskyldige mennesker, sier konsernsjef Helge Lund.

Bjone har vært Production Manager i Statoil siden 2009 med arbeidssted In Amenas JV. Han var gift, og hadde to barn.

Godt likt En venn av familien har tidligere beskrevet ham som pålitelig og arbeidsom.

- Han er meget godt likt her i området, og har fulgt opp barna sine flittig i alle år. Pålitelig, arbeidsom og idrettsinteressert er vel det som oppsummerer han best, slik jeg kjenner ham, sa familievennen til Dagbladet etter at det ble kjent at Bjone var savnet.

OMKOM: Hans Bjone.  Foto: EPA/STATOIL
OMKOM: Hans Bjone. Foto: EPA/STATOIL Vis mer

Utenriksdepartementet uttalte tidligere i dag at de ikke tror det lenger er sannsynlig å finne overlevende etter gisselaksjonen ved In Aménas i Algerie.

To savnet Kripos' ID-gruppe fortsetter sitt arbeid i hovedstaden Alger.

- Vi har forstått algeriske myndigheter slik at det fortsatt pågår søk og en gjennomgang ved gassanlegget, men dette er ikke lenger et søk etter overlevende. De leter blant annet etter udetonerte eksplosiver, opplyser pressekontakt Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Victor Sneberg (56), Statoils landsjef i Algerie, og Alf Vik (43) er fortsatt savnet etter terrorangrepet som startet 16. januar.

Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar, som har base i Algeries naboland Mali, har tatt på seg ansvaret for tragedien.

Politiet jakter nå informasjon om terroristenes mulige medhjelpere inne på gassanlegget. Ifølge avisa Japan Times blir minst 11 ansatte på In Aménas-anlegget etterforsket for å ha hjulpet terroristene: To algeriske ansatte i et japansk cateringselskap, fire ansatte i BP og fem ansatte i det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

Forbereder langvarig jakt Kripos har ansatte i Algerie, som inngår i et internasjonalt etterforskningsteam.

- Angrepene startet midt i forrige uke og det var en initialfase fram til søndag der algeriske styrker var i kamper med gisseltakerne. Torsdag bestemte Riksadvokaten at Kripos skulle ta et innledende etterforskingsansvar i saken, sa politiinspektør Reidar Bruusgaard, leder av etterforskningsseksjonen i Kripos, til Dagbladet tidligere i dag.

OMKOM: Tore Bech. Foto: privat
OMKOM: Tore Bech. Foto: privat Vis mer

Han sier at deres primære mål nå er å finne ut faktum av hva som har skjedd ved anlegget. I dette arbeidet inngår også å finne ut hva nordmennene døde av, opplyser Bruusgaard. I tillegg har norsk politi fulgt opp de pårørende.

Arbeidet er i gang, men framover vil rammene for et internasjonalt etterforskningteam bli satt.

- Kripos rigger seg til en etterforskning som kan vare i lang tid. Hvor lenge blir bare spekulasjoner, men det kan være snakk om måneder.

OMKOM: Thomas Snekkevik. Foto: EPA/STATOIL
OMKOM: Thomas Snekkevik. Foto: EPA/STATOIL Vis mer