Nok er nok i Midtøsten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Minst 16 personer døde og over 100 ble skadd i den katastrofale selvmordsaksjonen i Jerusalem torsdag. Sjokkbølgene fra bombetragedien har nådd langt utenfor Israel og de palestinske områdene. En hel verden er preget av bomben som uten nåde drepte uskyldige barn, menn og kvinner mens de spiste lunsj.
  • Ansvaret for den grusomme aksjonen ligger ikke bare hos selvmordsbomberen og hans likesinnede i Islamsk hellig krig, Hamas - eller i den israelske likvideringspolitikken. Terroraksjonen er et kaldt, klart og kynisk svar på israelernes målrettede angrep på det de kaller palestinske aktivister.
  • «Israels statsminister Ariel Sharon er ansvarlig. Henrettelsene, drapene og terrorismen som han har praktisert og økt de siste ukene, har ført til dette resultatet,» sier Yassir Arafats informasjonsminister Yassir Abed Rabbo. Her finnes ingen tegn til anger, ingen medfølelse med de uskyldige ofrene, bare en klar konstatering fra en nasjon som føler historisk urettferdighet og lidelse på kroppen. Men en slik tankegang har ingen framtid. Hvis Arafat ønsker fred, må han samle ekstremistene og si stopp. Etter snart ett år med palestinsk opprør, er det tid for å snakke om fred - med én stemme.
  • Israelerne raser og krever hevn. Men de døde ber ikke om hevn, de vil ha fred. Nå må Sharon sette en stopp for likvideringen og stanse flyraidene. Israel må trekke styrkene sine vekk fra frontlinjene til Gaza og Vestbredden, nybyggerne må temmes og handelsblokaden stoppes.
  • Det er på tide å sende internasjonale observatører til området, og det må legges press på begge parter fra FN, USA, EU og Russland. Partene må være villige til å starte forhandlingene igjen - uten flere forhåndsbetingelser. Palestinsk ungdom stiller seg nemlig ikke i kø for å feste dynamittbeltet rundt livet når det er utsikt til fred, frihet og land.