Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ETTERLYSER TYDELIGERE HØYRE-POLITIKK

- Nok er nok nå

- Våre velgere reagerer på at Frp og Venstre får for stort spillerom. Nok er nok nå, sier Elin Schanche, sentralstyremedlem i Høyre.

SJUENDE ÅR: Statsminister Erna Solberg rådes til å tydeliggjøre Høyres politikk når hun nå tar fatt på sitt sjuende år som regjeringssjef og borgerlig brobygger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SJUENDE ÅR: Statsminister Erna Solberg rådes til å tydeliggjøre Høyres politikk når hun nå tar fatt på sitt sjuende år som regjeringssjef og borgerlig brobygger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har snakket med en rekke sentrale Høyre-politikere de siste dagene. De etterlyser at regjeringsprosjektet tydeligere kommuniserer en blankpusset Høyre-politikk.

Høyre anslår selv at partiet mistet om lag 200 000 velgere fra 2017 til 2019: 100.000 gikk til sofaen og ble hjemmesittere, 45 000 gikk til Senterpartiet, 20 000 gikk til Bompartiet, 20 000 gikk til Arbeiderpartiet, 5000 gikk til MDG og de resterende velgerne gikk til øvrige partier.

LEDER ROGALAND HØYRE: Elin Schanche (58), leder i Rogaland Høyre og medlem i sentralstyret, samt medlem i kommunestyret i Stavanger og i fylkestinget i Rogaland. Foto: Julie Vold
LEDER ROGALAND HØYRE: Elin Schanche (58), leder i Rogaland Høyre og medlem i sentralstyret, samt medlem i kommunestyret i Stavanger og i fylkestinget i Rogaland. Foto: Julie Vold Vis mer

Elin Schanche (58), leder i Rogaland Høyre og sentralstyremedlem i Høyre, opplevde at regjeringskrangelen om bompengene overskygget lokalvalgkampen.

- Det tok alt fokus. Vi undervurderte nok sprengkraften og burde fått til forliket mye tidligere. Frp ble vinnerne, selv om det var Høyre som fikk det til. Våre velgere reagerer på at Frp og Venstre får for stort spillerom. Nok er nok nå, sier hun.

Erna: - Skaper irritasjon

I et intervju med Dagbladet i USA i helga uttalte Erna Solberg at hun mener det er best hvis samarbeidspartiene konsentrerer seg om å selge politikken sin og snakke om innholdet.

- Det er det som er avgjørende. Jeg opplever at alle fire partiene opplever at de har fått godt gjennomslag for politikken sin. Så er det bra om det ikke drukner i diskusjoner om helt andre ting, sa statsministeren.

Om lokalvalgkampen sa Erna:

- Jeg tror språk og uro alltid skaper irritasjon hos Høyres velgere. Og det demper litt for å snakke om de andre sakene, som er grunnene til at du skal gå og stemme.

MØTTE PRESSEN: Statsminister Erna Solberg møtte pressen dagen etter valget. Reporter: Mats Rønning. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Ivareta realismen

Elin Schanche ønsker seg større tydelighet på hva som er Høyres politikk i regjeringen.

- Vi kan ikke bare slå oss til ro med å administrere, men må produsere mer egenpolitikk og kommunisere den ut til folket. Vi har for eksempel en god miljøpolitikk, som ivaretar realismen. Det er også blitt gjort mye bra både innen skole og helse i vår regjeringstid som vi kan være stolte av, sier Schanche.

Hun mener at det ikke er krise at Høyre har to prosent tilbakegang i Rogaland.

Advarer mot Sp

- Vi tapte nok en del på pelsdyrsaken, som traff rett i ryggmargen på Høyre-velgeres oppfatning av næringsfrihet, rettssikkerhet og eiendomsrett. Men Høyre er fortsatt store i mange av våre kommuner. Problemet er at vi ikke har funnet noen å leke med. Det må vi ta selvkritikk for lokalt, her kan vi ikke skylde på regjeringsprosjektet, sier Elin Schanche.

Hun advarer mot Senterpartiets virkelighetsbeskrivelse.

- Hvis vi ikke moderniserer og effektiviserer offentlig sektor, vil det gå ut over både by og bygd. Reformene var nødvendige, nå må vi la dem få tid til å virke. På Jæren ser vi allerede gode resultater av politireformen, sier lederen i Rogaland Høyre.

VINDMØLLER: Donald Trump mener vindmøller kan føre til kreft. Statsminister Erna Solberg og Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor, svarer slik på den amerikanske presidentens påstand. Reporter/video: Vegard Kvaale / Dagbladet. Vis mer

Mer enn en brubygger

Også Høyres stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Tina Bru ser et klart behov for å gjøre partiet mer gjenkjennelig for velgerne.

STORTINGET: Tina Bru (33) er stortingsrepresentant og sentralstyremedlem i Høyre. Foto: Scanpix
STORTINGET: Tina Bru (33) er stortingsrepresentant og sentralstyremedlem i Høyre. Foto: Scanpix Vis mer

- Høyre må bli et tydeligere Høyre, finne nye måter å tydeliggjøre budskapet vårt på. Det er en utfordring, noe jeg synes valgkampen har vist. Vi kan ikke ta for gitt at velgerne vil stemme på oss. Vi må vise hvorfor de skal stemme Høyre. Det er den jobben vi må gå i gang med i partiet nå, sier hun.

Tina Bru slår fast at Høyre alltid vil gå i bresjen for det borgerlige samarbeidsprosjektet.

- Men det kan ikke være sånn at Frp, Venstre og KrF får fremme sine primærstandpunkt mens Høyre utelukkende er en brubygger.

Ansvarlig og anstendig

Hun understreker at Høyre må fortsette å ivareta rollen med å styre samarbeidet med regjeringspartnerne.

- For Høyre er det grunnleggende å se helheten i politikken og være et styringsparti. Vi må holde fast på at vi er et ansvarlig og anstendig parti, som sørger for en trygg styring av landet. Men vi må også si fra, slik Erna gjorde da hun avviste at det finnes snikislamisering i Norge, sier Tina Bru.

Hun mener oppfordringen fra Høyre-veteran Gunnar Gundersen til Erna Solberg om å være hardere i klypa er unødvendig.

- Erna har vist at hun kan være hard i klypa når det trengs. Jeg var glad for at hun landet løsningen på bomsaken. Det var helt avgjørende for våre lokalpolitikere i valgkampen, sier Tina Bru.

SLITEN: Statsminister Erna Solberg var sliten etter en lang valgkamp. Reporter. Mats Rønning. Reporter: Nicolai Delebekk Vis mer

- Vi har vært for beskjedne

Anders Kiær (62), fungerende leder i Trøndelag Høyre mener at Erna Solberg er en god leder.

LEDER TRØNDELAG HØYRE: Anders Kiær (62) er fungerende leder og valgt nestleder i Trøndelag Høyre, samt kommunestyrerepresentant i Grong. Foto: Privat
LEDER TRØNDELAG HØYRE: Anders Kiær (62) er fungerende leder og valgt nestleder i Trøndelag Høyre, samt kommunestyrerepresentant i Grong. Foto: Privat Vis mer

- Men det holder ikke å være limet i regjeringsprosjektet. Vi bør i langt større grad profilere de grunnleggende Høyre-verdiene og Høyre-politikken. Det handler om større fokus på enkeltmennesket og eiendomsretten, sier Anders Kiær.

Han aksepterer at det må inngås kompromisser i en flerpartiregjering.

- Erna har en vanskelig dobbeltrolle. Hun skal både være en styringsdyktig statsminister og en sterk partileder med ansvar for å få fram Høyres grunnverdier. Vi kan ikke bare la de andre regjeringspartiene få markedsføre sin profil.

- Høyres politikk må synliggjøres mer og vi må som det største regjeringspartiet få større gjennomslag for vår politikk. Vi har vært for beskjedne og tilbakeholdne. Det må vi få en slutt på, sier Anders Kiær.

Elendighetsbeskrivelse

Hanne Alstrup Velure, sentralstyremedlem i Høyre, bosatt på Bjorli i Lesja, mener at velgerne falt for «en-sak-partienes elendighetsbeskrivelse».

SENTRALSTYREMEDLEM: Hanne Alstrup Velure (56), er landsmøtevalgt sentralstyremedlem for Høyre fra Oppland. Hun er vararepresentant til Stortinget, leder av Utmarkskommunenes Sammenslutning og formannskapsmedlem i Lesja. Foto: Ann Wiseman Stavdal / Høyre
SENTRALSTYREMEDLEM: Hanne Alstrup Velure (56), er landsmøtevalgt sentralstyremedlem for Høyre fra Oppland. Hun er vararepresentant til Stortinget, leder av Utmarkskommunenes Sammenslutning og formannskapsmedlem i Lesja. Foto: Ann Wiseman Stavdal / Høyre Vis mer

- Men det går faktisk veldig bra på bygda. Høyres utfordring er denne: Vi tapte valget fordi vi forsøkte å selge en helhetlig politikk. Folk er opptatt av enkle og raske budskap. Derfor lyktes Senterpartiet, Bompengepartiet og MDG, sier Velure.

Hun poengterer at det ikke er lett å få gehør for noe som allerede fungerer.

- Som for eksempel skole og trygge arbeidsplasser når vi har gode skoler og lite ledighet.

- «Sentralisering» derimot, går hjem hos velgerne. Men hos oss på Bjorli forsvant post, bank, legekontor, jernbanestasjon under rødgrønn regjering og med Sp-styrt kommune.

- Klart det er hyggelig med nærhet, men verden forandrer seg jo, sier hun.

Forstemmende

Hanne Alstrup Velure advarer mot å la dommedagsprofetene vinne fram med sine virkelighetsbeskrivelser:

- I byene med at «jorda er i ferd med å gå under» og på bygda at «distriktene holder på å gå til helvete». Det kommuniseres et samfunnsbilde som ikke stemmer overens med virkeligheten og uten forståelse for helheten.

- Ansvarlig politikk handler om avveining og prioritering av ulike interesser innenfor et helhetlig system – ikke om ensidig pleie av enkeltinteresser. Forstemmende og skummelt for distriktene, som taper på denne polariseringen, sier hun.

Sentraliseringsropet

Hanne Alstrup Velure påpeker at det følger ansvar med å være et styringsparti som Høyre.

- Man må ta på alvor når velgerne sier at en enkeltsak er viktigere enn det meste annet. Vi må lytte til framtidas velgere.

- Det er vanskelig å forholde seg til at det ropes «sentralisering» om alle samfunnsendringer som er nødvendige dersom ikke dagens barn skal oppleve en betydelig redusert velferd i framtidas Norge, sier hun.

Og legger til:

- Den som klarer å beskrive helhetlige, realpolitiske løsninger som ivaretar klima, miljø og verdiskaping for både bygd og by og med lokaldemokratiet i bunn, tar sitt ansvar som politiker i et folkestyrt land på alvor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!