Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nok er nok!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Æresdrap, gjengdrap og rasistisk motiverte drap. På lørdag vil Shabana Rehman, bystyrerepresentant Ane Willumsen og Hasan Algünerhan samle hele Oslo til kamp mot fordommene som dreper.

- Vi vil ikke føle oss maktesløse, men bekjempe denne dritten, sier Shabana Rehman.

Nok er nok: Svensk-kurdiske Fadime (26) ble drept av sin egen far fordi hun hadde svensk kjæreste. Udåden som sjokkerte Norge, kunne like godt skjedd her hjemme.

I går kveld var det ett år siden Benjamin Hermansen (15) ble drept fordi han var mørk i huden. Samtidig gikk flere tusen nordmenn i tog i Oslos gater til minne om Kristoffer Inderberg Bastiansen (19) som ble stukket ned forrige helg etter en bagatellmessig krangel utenfor et utested i hovedstaden.

Spaltist Shabana Rehman, bystyrerepresentant for Venstre, Ane Willumsen, og styremedlem i Det norske råd for kurderes rettigheter, Hasan Algünerhan, vil ikke la fordommene og kulturkonfliktene ta flere liv. På lørdag vil de derfor arrangere en demonstrasjon.

- Vi må samles og stå sammen for å markere at vi vil ha et moderne, flerkulturelt og demokratisk Norge. Vi aksepterer ikke brudd på menneskerettighetene. I en situasjon der en far dreper sin datter, er alle tapere, sier Ane Willumsen.

- Vi tror det er en revolusjon på gang i de flerkulturelle miljøene mot større grad av likestilling og integrering i det norske samfunnet. Vi vil bidra til at denne prosessen går kjappere, sier Hasan Algünerhan.

Bondeviks reaksjon: Også statsminister Kjell Magne Bondevik er preget av drapet på svensk-kurdiske Fadime.

- Dette er totalt uakseptabelt i Norge. Miljøer som har en annen oppfatning, må ta et oppgjør med seg selv, sier Bondevik.

Bondevik kom direkte fra sin rundereise i Østen til samlingen med 500 fylkespolitiske KrF-ere i Bergen i går.

- Drapet er blitt en vekker. Jeg håper samtidig det ikke vil bli brukt til å øke fremmedfiendtligheten i Norge, selv om noen nok skulle ønske det, sier Bondevik.

Han går samtidig kraftig til angrep på holdningene i enkelte innvandrermiljøer.

- Til dem som kaller dette et æresdrap vil jeg si: Drap og ære er som ild og vann, de kan ikke forenes. Til de fedre og brødre som mener en families ære kan bevares ved å ta livet av kvinnelige familiemedlemmer, vil jeg advare: Slike holdninger er ikke akseptable i Norge, sa Bondevik.

Han fortsatte med å henvende seg direkte til miljøene som aksepterer æresdrap:

- I vår kultur er drap en forbrytelse og en skam. Det må alle som lever i Norge, forholde seg til. De miljøer som har en annen oppfatning, må ta et oppgjør med seg selv.

Ett av våpnene mot denne typen holdninger er ifølge Bondevik en bedre integreringspolitikk.

- Vi må engasjere både skole og frivillige organisasjoner. Dette er et spørsmål om respekt for kvinners likeverd, sier Bondevik.

Han lover også at voldsutsatte kvinner skal få nødvendig beskyttelse.

- De må få den beskyttelse de trenger, enten det er voldsalarm, besøksforbud, vern av personopplysninger eller operative sikringstiltak. Dette skal være uavhengig av hvor i landet de bor.

Gunnar Stålsetts reaksjon: Biskopen i Oslo oppfordrer muslimer i Norge til å ta ansvar. Han mener drapet på den kurdiske kvinnen Fadime i Sverige må være en vekker også for det muslimske miljøet i Norge.

- Jeg synes et opprop er på tide og at det er et prisverdig tiltak. Skamdrap og tvangsekteskap er ikke forenlig med menneskerettighetene.

Jeg vil gjerne møte opp på lørdag for å vise at vi står sammen om dette, sier Stålsett til Dagbladet.

I en pressemelding som ble sendt ut i går, oppfordrer biskopen de muslimske religiøse ledere i Norge til å vise klart hvor de står.

- Ta ansvar, før det for seint. Ingen religion eller kultur må få lov å forskjønne eller forsvare en udåd som den i Sverige ved å knytte det til ære. Det er skam det dreier seg om, sier Stålsett.

Odd Einar Dørums reaksjon: - Det gir håp når kvinner med minoritetsbakgrunn står fram og forteller om sine opplevelser, og skaper debatt om forholdene.

Sosialt motpress mot familiepress, blant annet tvangsekteskap, er veien å gå, sier Dørum.

Justisministeren berømmer Dagbladets Shabana Rehman som tar opp kampen mot de holdningene som fører til at unge mennesker mister sine liv i dagens Norge

<!--BTEK0--> ARRANGERER: Spaltist Shabana Rehman (i midten), bystyrerepresentant Ane Willumsen og Hasan Algünerhan i Det norske råd for kurderes rettigheter arrangerer demonstrasjon på Oslo S neste lørdag. De orker ikke oppleve flere æresdrap, gjengdrap eller rasistisk motiverte drap.<!--/BTEK0-->
DEMONSTRERTE: Med fakler og plakater demonstrerte flere tusen - deriblant justisminister Odd Einar Dørum - sin avsky mot vold i Oslo i går kveld.
-ET PRISVERDIG TILTAK: Oslo-biskop Gunnar Stålsett uttrykker glede over initiativet til Rehman og co.
OPPGJØR: - Drap og ære er som ild og vann. Det kan ikke forenes, sa statsminister Bondevik under KrFs lokalpolitiske konferanse i Bergen i går.
Hele Norges coronakart