Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nok et barn smittet av E. coli

Prøver viser at enda en jente er smittet av E. coli-bakterien. Dermed er trolig det 11. barnet smittet i utbruddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta, som er fra Oppland, har ikke fått nyresvikt slik de andre barna har. Hun ble syk med blodig diaré 28. februar. Prøver som er tatt viser at hun var smittet av nøyaktig den samme bakteriestammen som også er påvist hos noen av de andre barna.

– Dette betyr at hun er smittet fra samme utbrudd, sa direktør i Mattilsynet, Joakim Lystad, da han onsdag informerte om den siste utviklingen i saken.

Fortsatt er smittekilden ukjent. Mattilsynet holder fast ved at smitten trolig stammer fra kjøttdeig fra Gilde, men dette er ennå ikke bekreftet.

Sporer smitten

– Det er et voldsomt detektivarbeid som nå er i gang. Vi har intervjuet familiene, og fellesnevneren later til å være Gildes anlegg på Rudshøgda, sa Lystad. Han understreket likevel at Mattilsynet holder muligheten åpen for at bakterien kommer fra andre smittekilder.

I tillegg til intervjuer med familiene som er berørt har Mattilsynets folk gått gjennom søppelposer på jakt etter emballasje og kvitteringer som viser hvor deigproduktene er kjøpt. Deretter forsøker de å spore kjøttet videre bakover til produsenter. Mattilsynet har ennå ikke intervjuet familien til den siste jenta som er smittet.

– Sykdommen som har ført til nyresvikt hos disse barna er så uvanlig at vi setter dette i sammenheng, selv om det ikke er bekreftet E. coli-smitte hos alle barna, sa direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

Flere prøver

Folkehelseinstituttet opplyser at de har mottatt prøver fra andre syke personer som testes for E. coli. Det kan bety at flere smittetilfeller kan bli avdekket.

– Vi har noen prøver inne, men det har vi til enhver tid. Det hadde vi fått før dette utbruddet også. Men vi kan ikke se bort fra at det kan være andre tilfeller rundt om i landet, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

Mattilsynet opprettholder advarselen mot å spise kjøttdeig eller deigprodukter som er solgt mellom 1. januar og 24. februar. Alle de berørte barna, med unntak av ett, skal ha spist kjøttdeig eller andre matvarer laget av deigprodukter fra Gilde som ble solgt før advarselen ble kjent.

Mulig smitte i Fosen

Mandag ble det klart at det er funnet en variant av E. coli-bakterie i kjøttdeig hos Lidl merket Gullgryten. Mattilsynet undersøker om det er samme bakteriestamme som har smittet barna. Testresultatene skulle etter planen legges fram onsdag, men er utsatt til torsdag fordi arbeidet med å få resultatene har tatt lenger tid enn ventet.

Det er på det rene at råvarene til kjøttdeigen kommer fra Gildes slakteri på Fosen i Sør-Trøndelag.

– Det er et mindre antall besetninger i Sør-Trøndelag som leverer til Fosen, det er snakk om færre enn 100 besetninger. Hvis prøveresultatene viser at det er denne bakterien i kjøttdeigen fra Lidl, så står vi klare med folk som kan gå ut og undersøke disse besetningene, sa Lystad.

Mattilsynet forsøker nå å finne ut om det kan være en forbindelse mellom anlegget på Fosen og på Rudshøgda. Mattilsynet jobber også med en liste på over 20 matprodukter, som inneholder kjøttdeig fra Gilde. Også denne listen vil trolig være klar torsdag. (ANB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!