Nok et drap i Saddams familie

Mora til Saddam Husseins svigersønner, Hussein Kamel og Saddam Kamel, er funnet drept i sin leilighet i Bagdad. Ifølge den saudiarabiske avisa Asharg Al-Awsat ble den 70 år gamle kvinnen funnet kvalt og partert i sitt hjem tidligere denne måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun var kjent som en kritiker av Saddam Hussein. Hennes sønner Hussein Kamel og Saddam Kamel ble nærmest «henrettet» etter at de i 1996 vendte tilbake til Bagdad, etter å ha vært i landflyktighet i Jordan.

Rømte

De to brødrene, som begge var gift med døtre av Saddam Hussein, rømte i 1995 sammen med sine koner og barn til Jordan, hvor de to brødrene ga høylytt uttrykk for at Saddam Hussein måtte styrtes. Da de rømte, var Hussein Kamel minister for militærindustrien, og hans bror Saddam var sjef for Saddam Husseins livgarde.

Seks måneder seinere, i februar 1996, garanterte irakiske myndigheter for deres sikkerhet hvis de kom tilbake til Irak, og til alles forbauselse trodde de på løftene om at Saddam ville benåde dem.

Men allerede idet de krysset grensa til Irak, ble de stanset. Saddams døtre og barnebarn ble ført vekk samtidig som Kamel-brødrene ble kjørt til Bagdad under overvåking av tungt væpnede militære.

Begikk selvmord

Noen dager seinere ble det kunngjort at medlemmer av deres egen familie hadde drept brødrene Kamel for å beskytte familiens ære. Familiemedlemmene som sto bak drapene kunne dessverre ikke trekkes for retten fordi de hadde begått selvmord etter drapene, het det i den offisielle kunngjøringen.

mentz.tor.amundsen@dagbladet.no