Petter Hermansen:  Nordea får kritikk av Finanstilsynet. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.
Petter Hermansen: Nordea får kritikk av Finanstilsynet. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.Vis mer

Nok et folkefond får kjeft

Først var det DNB som fikk kjeft. Nå har turen kommet til Nordea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Først var det DNB, nå Nordea. Ifølge Finansavisen har begge storbankenes folkefond de siste fem årene skapt meravkastning for dem selv — ikke kundene.  

Elendige tall Alle de fem siste årene har DNB Norge-fondet levert mindreavkastning sammenlignet med indeks, i gjennomsnitt minus 1,6 prosent, til ugunst for de 120.000 kundene og deres 7,3 milliarder kroner.  

Flere elendige tall Så ille er det riktignok ikke for Nordea Avkastning, som har ligget 0,5 prosent bak og tross alt har levert samme risikojusterte avkastning (etter forvaltningshonorar) som fondsindeksen på Oslo Børs.  

Nordea-fondet på 2,7 milliarder kroner får likevel kritikk for en for lav «aktiv andel», altså en for lav andel som avviker fra indeksen, samtidig som man har tatt to prosent i honorar hvert år for aktiv forvaltning.  

Får kjeft av Finanstilsynet «Det er lite sannsynlig at en investor vil oppnå meravkastning over tid med et forvaltningshonorar på 2 prosent og en «active share» på 30 prosent», skriver tilsynet. Ifølge Finansavisen måtte i så fall den aktive andelen gi en meravkastning på over 6,7 prosent årlig.

Skal skjerpe seg - Det er klart at kritikken skjerper både oss og resten av fondsbransjen, og det er fair at de ser på dette. Men vi mener en aktiv andel på 30 prosent har vært det riktige de siste årene, sier sjefen for Nordeafondene, Petter Hermansen, til Finansavisen.  

Mens DNB Asset Management ble pålagt retting av Finanstilsynet, slipper Nordea Funds unna med noen merknader.   

Flere nyheter Kuttet prisen 18 mill. på luksusbolig
Tesla-gave lokker ikke boligkjøperne til Reitans villa
Reitan fikk ikke solgt - huset trekkes fra markedet
Selger slott med Tesla på kjøpet