JUBEL: Mitt Romney takker sine tilhengere på valgvaken i Manchester i New Hampshire. Bak ham står sønnene og kona Ann som har er med på de fleste valgkamparrangementene. Foto: AP Photo/Elise Amendola
JUBEL: Mitt Romney takker sine tilhengere på valgvaken i Manchester i New Hampshire. Bak ham står sønnene og kona Ann som har er med på de fleste valgkamparrangementene. Foto: AP Photo/Elise AmendolaVis mer

Nok et skritt for Mitt mot seier

Mitt Romney overlegen i det republikanske nominasjonsvalget i New Hampshire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): Republikanernes første nominasjonsvalg i Iowa i forrige uke, vant Romney med bare åtte stemmer over Rick Santorum. I New Hampshire vant Romney fullstendig overlegent. Trolig ender han med snaut 40 prosent av stemmene.

Ingen av de andre kandidatene mener imidlertid at nominasjonen er utenfor rekkevidde etter nederlaget. De fortsetter dermed sine kampanjer.

Forventet seier Allerede en snau halvtime etter at valglokalene stengte, kunne Romney gå ut til sine tilhengere på valgvaken og konstatere at han hadde vunnet.

- I dag skapte vi historie. De tre siste åra har inneholdt store forandringer, men lite håp. Amerikanerne vet at framtida vår er lysere og bedre enn disse tunge tidene, sa en seierssikker Romney med klar referanse til president Barack Obama.

Den svært overlegne seieren var forventet. New Hampshire er nærmest hjemmebane for Romney. Han eier et feriehjem i delstaten, og var tidligere guvernør i nabostaten Massachusetts.

- I kveld feirer vi. I morgen er det tilbake på jobb, sa Romney.

Allerede 21. januar er neste nominasjonsvalg i South Carolina. Dette er en langt mer konservativ stat hvor Romney trolig vil få det tøffere. Deretter følger valget i folkerike Florida.

- Biter Romney i hælene På andre plass kom ultraliberalisten Ron Paul med rundt 23 prosent. Han gjorde det svært godt blant uavhengige og unge velgere. Selv om han er kontroversiell og har minimale sjanser til å vinne hele nominasjonen, gir valgresultatet ham styrke til å fortsette valgkampen videre og påvirke resultatet.

- Jeg ringte og gratulerte Romney med seieren, men selv om han vant her, biter vi ham hælene, sier Paul til jublende tilhengere.

Han mener andreplassen er et klart tegn på at stadig flere deler hans syn - som blant annet innebærer at alle amerikanske soldater skal komme tilbake til amerikansk jord og enorme kutt i føderale myndigheter.

- Hallo, South Carolina Tidligere guvernør i Utah og ambassadør til Kina, Jon Huntsman, har en liten valgkamporganisasjon, og satset alt på at et godt valg i New Hampshire ville gi ham nødvendig momentum videre i valgkampen. Selv om den relativt moderate republikaneren har steget kraftig på meningsmålingene de siste dagene, holdt det ikke til mer enn en tredjeplass og rundt 17 prosent. Han lover likevel å fortsette valgkampen.

- Tredjeplass er en plass å stige fra. Hallo, South Carolina, sa Huntsman på valgvaken.

Presidentdrømmen synes fjernere og fjernere, men tilhengerne på vaken, hvor Dagbladet var til stede, var likevel optimister og hadde stor tro på at Huntsman kunne gjøre det bra i de neste delstatene.

Gir ikke opp De kanskje mest konservative og høyrevridde av kandidatene, havnet sist i New Hampshire.

MØRKT: Jon Huntsman forsøker å oppildne tilhengerne på valgvaken etter tredjeplassen i New Hampshire. Foto: Johannes Worsøe Berg
MØRKT: Jon Huntsman forsøker å oppildne tilhengerne på valgvaken etter tredjeplassen i New Hampshire. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

Newt Gingrich og Rick Santorum knivet hårfint om fjerde- og femteplassen med rundt 10 prosents oppslutning.

- Dette er bare steg nummer to i en lang prosess. Vår kampanje er på vei til South Carolina. Vi kommer til å tilby det amerikanske folk noe fullstendig annerledes, sa Gingrich etter at det skuffende resultatet var et faktum.

Heller ikke Santorum har gitt opp.

- Vi har et budskap som kan appellere ikke bare til South Carolina, men tvers over landet og spesielt i stater som er nødvendige for å vinne valget, sa han.

Rick Perry fikk under én prosent av stemmene i New Hampshire og endte aller sist. Han hadde allerede før valget, gitt opp å drive valgkamp i delstaten, og dro i stedet til South Carolina i et siste desperat forsøk på å få valgkampen sin på offensiven igjen.

JOKER: Ultraliberalisten Ron Paul vant andreplassen i New Hampshire og fortsetter nominasjonskampen offensivt. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
JOKER: Ultraliberalisten Ron Paul vant andreplassen i New Hampshire og fortsetter nominasjonskampen offensivt. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer